Na pewno znacie klasyczny budyń domowy do mas (do ciast) na żółtkach, mleku i skrobi kukurydzianej. Ten, który zrobicie wg przepisu poniżej różni się od niego 2 ważnymi detalami. Dzięki przemyślanym składnikom krem nie spływa z ciasta nawet, jeśli będzie postoi dłużej poza lodówką. Sprawdzi się również do deserów na zimno w pucharku i nie tylko. 

Jak zrobić krem budyniowy z mascarpone i białą czekoladą?

Żółtko z cukrem trzeba rozkłócić w garnku, następnie wlać mleko, dodać skrobię, zagotować i podgotować przez chwilę, cały czas mieszając. Krem stanie się gęsty jak klasyczny budyń. Gdy już osiągniecie taką konsystencję, zestawcie masę z ognia, przez chwilę wystudźcie, a następnie wkruszcie do niej białą czekoladę i dodajcie mascarpone, mieszając aż do rozpuszczenia się czekolady.

Biała czekolada składa się głównie z tłuszczu kakaowego, mleka w proszku i cukru. Zarówno tłuszcz kakaowy, jak i mleko w proszku pomogą ustabilizować masę. Jeszcze bardziej pomocny będzie tłuściutki serek mascarpone. Gdy całość stężeje w lodówce, masa będzie zwarta bardziej niż zwykły krem budyniowy bez tych 2 dodatków. Będzie też miała nieco inny smak niż zwykły krem budyniowy do ciast tego typu.

Krem nadaje się też świetnie do przekładania napoleonek na krakersach bez pieczenia. Możecie też przełożyć nim ciasto marchewkowe z cynamonem, które kocha klasyczny krem mascarpone lub karpatkę bez pieczenia (na groszku ptysiowym). Krem mascarpone będzie też doskonałą bazą do deseru na zimno w pucharkach. 

Wykorzystać możecie go również do:

Jak widać, to uniwersalny przepis. Samo ciasto budyniowe z mascarpone również da się lubić. Sprawdźcie i przetestujcie nasz przepis. 

Przepis na ciasto budyniowe z mascarpone

Składniki na spód:

  • 350 g klasycznych herbatników lub kakaowych kruchych ciasteczek bez dodatków
  • 2 łyżki mleka
  • ok. 1/2 kostki (90 g) roztopionego masła 

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 1/2 tabliczki (50 g) białej czekolady (możecie też zastąpić deserową lub mleczną)
  • 1 żółtko dużego jajka
  • 6 łyżek (60 g) skrobi kukurydzianej
  • 100 g serka mascarpone

Dodatkowo, opcjonalnie: cukier puder do posypania wierzchu ciasta. 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie spód: przełóżcie herbatniki do worka strunowego lub rozłóżcie je między 2 kawałkami folii spożywczej. Rozbijcie wałkiem na drobne okruchy. Przesypcie je do miski. Wlejcie roztopione masło i 2 łyżki mleka, wymieszajcie na jednolitą masę i wyłóżcie spód formy 3/4 powstałej masy. 1/4 odłóżcie na bok. Ubijcie spód łyżką lub wierzchem dłoni, by przykleiły się do spodu i stwardniały. 
  2. Zróbcie krem budyniowy z mascarpone: wymieszajcie w garnku rózgą żółtko z cukrem. Wsypcie skrobię i dodajcie mleko. Wymieszajcie na jednolitą konsystencję i gotujcie na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy krem zgęstnieje, zdejmijcie z ognia i przestudźcie przez chwilę. Dodajcie połamaną czekoladę i mascarpone, wymieszajcie całość na jednolitą masę, aż czekolada się rozpuści. 
  3. Przelejcie krem do formy i wygładźcie wierzch. Posypcie go resztą herbatników, wciskając je lekko w krem. Odłóżcie do lodówki na minimum 4 godziny.

Opcjonalnie, przed podaniem posypcie cukrem pudrem.