Jeśli nie macie czasu na pieczenie lub serca do deserów, ale chcielibyście poczęstować swoich bliskich czymś na słodko własnej roboty, to przepis dla was. To doskonała, prosta receptura z 2 składników. Trzecim, opcjonalnym składnikiem może być kakao lub cukier puder do posypania ciasta. Nie ma tu ryzyka zakalca ani wysuszenia ciasta w piekarniku. Nie musicie nawet zbyt długo go pilnować. Przygotowanie masy sprowadza się tak naprawdę do 1 czynności. 

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez mąki?

Ciasteczka i ciasto czekoladowe bez mąki są jak najbardziej wykonalne i równie smaczne, co tradycyjne wypieki na mące. Wielu zamienników tego typu nie musicie nawet piec. Wystarczy wymieszać kilka składników, w tym zmielone płatki owsiane i banany z kakao lub rozpuszczoną czekoladą i ulepić z nich ciastka lub wyłożyć ciasto do formy i włożyć do lodówki, by stężało (czekolada wspaniale tężeje w niższych temperaturach). 

Ciastem czekoladowym bez mąki i cukru może być np. jabłecznik ze startych jabłek z dodatkiem kakao i jajek. Taką masę wystarczy zblendować, wylać do blaszki i upiec w temp. 180 st. C. Takie ciasto czekoladowe potrzebuje godziny w piekarniku. 

Innym sposobem na sprawienie przyjemności sobie i rodzinie jest ciasto czekoladowe z patelni. Robi się je dziecinnie prosto. Po rozpuszczeniu głównego składnika w śmietance trzeba przelać masę do formy z wyższym rantem i przez kilka godzin schłodzić w lodówce. Czekolada połączona ze śmietanką w tym czasie się zetnie - zyska stałą konsystencję. Zróbcie ciasto czekoladowe bez mąki i bez dosypywania cukru. Wykorzystajcie czekoladę deserową lub gorzką, jeśli wolicie mniej słodkie ciasta.

Ciasto czekoladowe z patelni - przepis

Składniki:

  • 250 g czekolady deserowej
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%

Opcjonalnie: kakao lub cukier puder do posypania gotowego ciasta. Możecie też podać je z lodami. 

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóżcie głęboką formę do ciasta papierem do pieczenia.
  2. Pokruszcie czekoladę na drobne kawałki. 50 g odłóżcie na później. 
  3. Na patelnię z głębokim dnem wlejcie śmietankę. Podgrzewajcie na średnim ogniu, jednocześnie cały czas mieszając. 
  4. Gdy śmietanka będzie już ciepła, wsypcie do niej większość posiekanej czekolady i podgrzewajcie całość mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  5. Przelejcie gładką masę do formy do pieczenia, posypcie wierzch resztą posiekanej czekolady i przełóżcie do lodówki na minimum 3 godziny. 
  6. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i oprószcie wierzch ciasta kakao lub cukrem pudrem (możecie też całkiem z nich zrezygnować). 
  7. Ciasto schowajcie z powrotem do lodówki i wyjmijcie chwilę przed podaniem.*

*Ciasto czekoladowe z patelni w temperaturze pokojowej nabierze wilgotności i będzie bardziej miękkie, á la mus.