Jeśli brakuje wam cierpliwości podczas przygotowania klasycznych oponek drożdżowych, wykorzystajcie nasz przepis. Ciasto drożdżowe lubi czasami spłatać psikusa. Jeśli drożdże są stare, użyjecie zbyt gorącego mleka lub za mało drożdży w stosunku do tłuszczu, wszystko na nic. Nasz przepis na oponki serowe jest maksymalnie uproszczony. Właściwie niczym, oprócz odpowiednio wysokiej temperatury tłuszczu w garnku (jak przy smażonych pączkach), nie musicie się przejmować. Po niecałej godzinie otrzymacie urocze, pięknie wyrośnięte i puszyste, smażone „bułeczki” z dziurką.
Jak zrobić oponki serowe metodą 1:1?
Oponki serowe z przepisu poniżej rosną ładnie i zawsze - dzięki sodzie oczyszczonej. Wyjdą wam zarówno z twarogu z wiaderka (już zmielonego), jak i półtłustego „klinka”. Jeśli używacie twarogu z klinka, zmielcie go wcześniej 2 razy przez maszynkę lub porządnie zblendujcie, by nabrał puszystości i stał się lżejszy. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne lub kleiste, zagęśćcie je 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Kluczem do efektu jak na zdjęciu jest użycie odpowiedniej proporcji mąki do twarogu. Używajcie 1:1 - tyle samo mąki, co twarogu. Jeśli chcecie zrobić konkretny, wysoki stosik oponek, podwójcie ilość składników w przepisie.
Przepis na oponki serowe
Składniki:
- 250 g twarogu z wiaderka na sernik
- 250 g mąki pszennej niskiego typu 550
- 2 żółtka większych jajek
- ok. 100-120 g śmietany 18%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3-5 łyżek cukru (lub więcej, jeśli wolisz słodsze)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo: 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (gdyby ciasto było za rzadkie).
Sposób przygotowania:
- Przesiejcie do miski mąkę z sodą.
- Wymieszajcie twaróg z żółtkami, cukrami i śmietaną.
- Do miski dodajcie mąkę i wymieszajcie na gładką masę bez grudek. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajcie odrobinę mąki ziemniaczanej.
- Podsypcie lekko blat mąką i rozwałkujcie ciasto na równy płat o grubości ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wycinajcie krążki, a wewnątrz, szklanką o mniejszej średnicy, dodatkowe dziurki.
- Rozgrzejcie w garnku lub w szerokim i głębokim rondlu dużą ilość oleju. Temperatura powinna wynosić ok. 170-180 st. C. Jeśli macie termometr do żywności, sprawdźcie temperaturę i kontrolujcie ją. Partiami wkładajcie oponki na gorący olej i smażcie z obu stron, aż się zezłocą.
- Po usmażeniu przełóżcie oponki na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawajcie z cukrem pudrem. Możecie też oblać je lukrem lub polewą czekoladową.
Komentarze