Jeśli brakuje wam cierpliwości podczas przygotowania klasycznych oponek drożdżowych, wykorzystajcie nasz przepis. Ciasto drożdżowe lubi czasami spłatać psikusa. Jeśli drożdże są stare, użyjecie zbyt gorącego mleka lub za mało drożdży w stosunku do tłuszczu, wszystko na nic. Nasz przepis na oponki serowe jest maksymalnie uproszczony. Właściwie niczym, oprócz odpowiednio wysokiej temperatury tłuszczu w garnku (jak przy smażonych pączkach), nie musicie się przejmować. Po niecałej godzinie otrzymacie urocze, pięknie wyrośnięte i puszyste, smażone „bułeczki” z dziurką.

Jak zrobić oponki serowe metodą 1:1?

Oponki serowe z przepisu poniżej rosną ładnie i zawsze - dzięki sodzie oczyszczonej. Wyjdą wam zarówno z twarogu z wiaderka (już zmielonego), jak i półtłustego „klinka”. Jeśli używacie twarogu z klinka, zmielcie go wcześniej 2 razy przez maszynkę lub porządnie zblendujcie, by nabrał puszystości i stał się lżejszy. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne lub kleiste, zagęśćcie je 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej. 

Kluczem do efektu jak na zdjęciu jest użycie odpowiedniej proporcji mąki do twarogu. Używajcie 1:1 - tyle samo mąki, co twarogu. Jeśli chcecie zrobić konkretny, wysoki stosik oponek, podwójcie ilość składników w przepisie. 

Przepis na oponki serowe

Składniki:

  • 250 g twarogu z wiaderka na sernik
  • 250 g mąki pszennej niskiego typu 550
  • 2 żółtka większych jajek
  • ok. 100-120 g śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3-5 łyżek cukru (lub więcej, jeśli wolisz słodsze)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do głębokiego smażenia

Dodatkowo: 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (gdyby ciasto było za rzadkie). 

Sposób przygotowania:

  1. Przesiejcie do miski mąkę z sodą. 
  2. Wymieszajcie twaróg z żółtkami, cukrami i śmietaną. 
  3. Do miski dodajcie mąkę i wymieszajcie na gładką masę bez grudek. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajcie odrobinę mąki ziemniaczanej. 
  4. Podsypcie lekko blat mąką i rozwałkujcie ciasto na równy płat o grubości ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wycinajcie krążki, a wewnątrz, szklanką o mniejszej średnicy, dodatkowe dziurki.
  5. Rozgrzejcie w garnku lub w szerokim i głębokim rondlu dużą ilość oleju. Temperatura powinna wynosić ok. 170-180 st. C. Jeśli macie termometr do żywności, sprawdźcie temperaturę i kontrolujcie ją. Partiami wkładajcie oponki na gorący olej i smażcie z obu stron, aż się zezłocą.
  6. Po usmażeniu przełóżcie oponki na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawajcie z cukrem pudrem. Możecie też oblać je lukrem lub polewą czekoladową.