Jabłka w cieście według przepisu, który podaję poniżej, były hitem u moich koleżanek. Wyczekiwaliśmy go szczególnie chętnie, gdy odwiedzaliśmy się wzajemnie na wspólną zabawę Barbie u jednej z nas. Ja miałam na nie apetyt tym bardziej, że u mnie w domu królowały jednak racuchy - ten przepis gościł u nas w domu rzadko. Oponki jabłkowe smażone na patelni przyjemnie chrupały podczas jedzenia - i tym u mnie wygrywały. Zawsze było ich dla nas za mało. 

Jabłka w cieście i inne desery jabłkowe z dzieciństwa

Z najmłodszych lat pamiętam też inne jabłkowe desery i obiady na słodko z tymi owocami. U mnie w domu często robiło się ryż z jabłkami. W wersji jednogarnkowej, najprostszej, podawany jako słodka potrawka z cynamonem i śmietaną. Rewelacyjne były też pieczone jabłka nadziewane bakaliami i miodem. Kremowe wnętrze świetnie zastępowało szarlotkę - gdy akurat mamie nie chciało się jej piec.

Osobną kategorią słodkości są jabłka w cieście - nie tylko racuchy. Z dzieciństwa pamiętam też kawałki jabłek w cieście naleśnikowym, jabłka w cieście drożdżowym oraz francuskim - jako słodkie, pieczone sakiewki. Można powiedzieć, że miałam w domu prawdziwy, jabłkowy raj. Przepis na puszyste oponki jabłkowe przypomniał mi się przy okazji przeglądania starych książek kucharskich. Postanowiłam go sobie (i wam) przypomnieć i odświeżyć. 

Puszyste oponki jabłkowe na patelni - przepis

Składniki:

  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 duże, twarde jabłka, np. odmiany ligol lub szara reneta

Dodatkowo: olej do smażenia oraz zwykły cukier kryształ i cukier puder do posypania po usmażeniu.

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek zmiksujcie na jednolite i gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstszą niż na naleśniki. 
  2. Obierzcie jabłka ze skórki. Pokrójcie je w plastry o grubości ok. 1 cm. Wytnijcie z nich ostrożnie gniazda nasienne. 
  3. Każdy plaster obtoczcie w gęstym cieście - przytrzymajcie przez chwilę nad miską, by jabłka obciekły z nadmiaru ciasta. 
  4. Smażcie na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, aż będą złociste z obu stron. Oleju na patelni powinno być tyle, by przykryły oponki do połowy. 
  5. Gotowe, gorące puszyste oponki odłóżcie na chwilę na ręcznik papierowy, by obciekły z nadmiaru tłuszczu. 
  6. Jeszcze ciepłe obtoczcie w zwykłym cukrze i posypcie cukrem pudrem do podania. Jabłka w cieście podawajcie na gorąco, powinny chrupać podczas jedzenia. 

Źródło przepisu: FB (@Kulinarna Wiola)