Słodkie jesienne wypieki należą do tych najbardziej udanych. Moc dojrzałych owoców i ciekawych połączeń smakowych sprawia, że to moja ulubiona pora roku. Gruszki, brzoskwinie, winogrona czy śliwki to obowiązkowy element wrześniowej kuchni. Te ostatnie królują nie tylko w powidłach czy dżemach, są także prawdziwymi królowymi pysznych i puszystych ciast. Sprawdzonym przepisem na ekspresowe ciasto ze śliwkami podzielę się z wami poniżej. 

Co zrobić, aby śliwki nie opadły na samo dno ciasta?

Podczas lokalnych zakupów na targach czy bazarach, nie powinno zabraknąć w waszym koszyku soczystych śliwek. Te większe okazy lub klasyczne węgierki to rarytas, który możecie użyć na kilka sposobów. W tym jako dodatek do wypieków. Odwiecznym problemem jest to, że owoce lądują na dnie upieczonego ciasta. Podpowiem wam, jak tego uniknąć.

Wybierzcie śliwki o dość zwartej i grubszej skórce. Pamiętajcie, aby ułożyć je skórą do dołu tak, aby skórka zetknęła się z powierzchnią surowego ciasta. Nie może być na odwrót - inaczej musicie liczyć się z tym, że soczyste owoce powędrują na dno, a nawet mogą być przyczyną zakalca. Kolejnym ważnym zabiegiem będzie oprószenie połówek śliwek w mące pszennej lub skrobi ziemniaczanej. Dzięki temu owoce pozostaną na powierzchni pieczonego ciasta, tuż pod kruszonką.

Dzięki tym dodatkom szybciej upieczecie ciasto:

Przepis na jogurtowe ciasto ze śliwkami

Do przygotowania tego ciasta wystarczy wam dość duża blaszka oraz mikser, dzięki któremu masa będzie jednolita. Do przygotowania ciasta koniecznie użyjcie gęstego jogurtu typu skyr. Zwykły, rzadki jogurt źle wpłynie na konsystencję deseru. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. W innym wypadku może się to zakończyć powstaniem zakalca na nam zależy przecież na mięciutkim, puszystym wypieku.

Składniki na ciasto:

  • 14 dojrzałych śliwek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki naturalnego miodu
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego typu skyr
  • 130 ml oleju
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta cynamonu

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g prażonych zmielonych migdałów lub orzechów 
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki przekrójcie na pół i wypestkujcie.
  2. Następnie obtoczcie je w cynamonie oraz odrobinie mąki.
  3. W misce wymieszajcie mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.
  4. Następnie dodajcie jajka.
  5. Wlejcie olej oraz dodajcie skyr.
  6. Wymieszajcie całość, wlewając partiami mleko.
  7. Konsystencja masy powinna przypominać dość gęstą śmietanę lub ciasto drożdżowe.
  8. W międzyczasie zróbcie kruszonkę na patelni.
  9. Przełóżcie masło na patelnię, dodajcie cukier.
  10. Gdy masło z cukrem delikatnie się rozpuszczą, dodajcie stopniowo mąkę, mielone migdały i mieszajcie.
  11. Ciasto przełóżcie do formy i ułóżcie na nim śliwki, skórką do dna.
  12. Posypcie owoce gotową kruszonką z wierzchu.
  13. Pieczcie w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  14. Podawajcie jogurtowe ciasto ze śliwkami na ciepło lub zimno, gdy przestygnie.