Zamknięty w twardej skorupce orzech, to wartościowy i odżywczy przysmak. Zarówno liście, łupiny, jak i jądro owocu są wykorzystywane w celu wzmocnienia i poprawienia pracy organizmu. Wartości prozdrowotne to jednak nie wszystko, wiele osób je orzechy ze względu na słodkawy, wyrazisty smak. Spożywanie tej zdrowej przekąski jest tak wciągające, że można ją łatwo przedawkować. 

Jakie wartości mają orzechy włoskie?  

Orzechy włoskie są bogate w zdrowe tłuszcze, białko, błonnik, antyoksydanty oraz cenne witaminy i minerały. Są doskonałym źródłem kwasów omega-3. Same przypominając kształtem mózg, wspomagają pracę tego organu, a także budowę jego komórek. Pomagają również obniżyć cholesterol i pozytywnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego. Nic tylko jeść i jeść? 

Jak nadmierne jedzenie orzechów wpływa na organizm? 

Orzechy włoskie mają co prawda niski indeks glikemiczny, jednak wysoką wartość energetyczną. Dlatego na ich ilość w diecie powinny uważać osoby, które nie chcą przytyć. Musicie bowiem wiedzieć, że 100 g orzechów włoskich to aż 650 kalorii. Taki wynik to zasługa wszystkich zdrowych tłuszczów obecnych w tym produkcie. Jedząc codziennie duże porcje orzechów, możecie z łatwością przybrać na wadze

Orzechy włoskie to produkt ciężkostrawny. Obecne w nich garbniki i tłuszcze może powodować różnego rodzaju sensacje ze strony układu pokarmowego. Na tę właściwość powinny uważać szczególnie osoby, mające wrażliwy żołądek. Natomiast niezależnie od stanu zdrowia układu pokarmowego, dla każdego z nas nadmierne spożywanie orzechów może skończyć się wzdęciami, bólem brzucha, a nawet biegunką

Jaka jest zalecana porcja orzechów w ciągu dnia? 

Nie warto jednak rezygnować z ich spożycia. Wartości i właściwości orzechów są tak cenne, że nawet osoby będące na diecie mogą je jeść. Ważne, by przestrzegać zalecanych ilości w ciągu dnia. W przypadku orzechów włoskich jest to ¼ szklanki, czyli po prostu garść orzechów