Biszkopt to jedno z tych ciast, które przygotowujemy okazjonalnie. Warto jednak poznać wszystkie jego tajniki, aby móc samemu wykonać go w domowym zaciszu. Nie ma nic smaczniejszego niż własnoręcznie przygotowany tort dla ukochanej osoby, właśnie na bazie biszkoptu. Jeżeli jesteście zwolennikami piętrowych wypieków, sprawdźcie, jak przy odpowiedniej ilości składników uzyskać upragniony efekt wyrośniętego, puszystego ciasta.

Jak uzyskać sztywną i trwałą pianę z białek?

Biszkopt to wymagające ciasto, które podczas przygotowywania masy musi być odpowiednio napowietrzone. Perfekcyjnie ubita piana z białek jest jego bazą. Jeżeli w waszym przepisie nie używacie proszku do pieczenia, tak jak w przypadku biszkoptu rzucanego, i boicie się, że ciasto wam nie wyrośnie odpowiednio, warto do białek dolać odrobinę octu spirytusowego lub jabłkowego.

W którym momencie to zrobić i w jakiej ilości? W trakcie ubijania białek należy dolać 1 łyżeczkę octu - dzięki temu piana będzie sztywna i trwała, a ciasto wyjdzie równomiernie wyrośnięte, a także spulchnione.

Pamiętajcie też, aby nie "przebić białek" podczas miksowania. Takie ryzyko istnieje podczas używania mikserów o dużej mocy - chwila nieuwagi, i jeśli z białek wytrąci się woda, piana może opaść, a wasza praca pójdzie na marne. 

Co jeszcze jest ważne przy ubijaniu białek do ciasta?

Piana z białek jest używana do wielu deserów na bazie mąki. Suflety, biszkopty, serniki czy ciasta jogurtowe nie mogłyby obyć się bez idealnie ubitej piany. Dzięki niej deser jest świetnie napowietrzony i zyskuje lżejszą i delikatniejszą konsystencję. To też dobry sposób na wyeliminowanie zakalca w niektórych ciastach. Jeśli za każdym razem chcecie uzyskać lśniącą i puszystą pianę, upewnijcie się, że miska, w której ubijacie białka jest dokładnie oczyszczona z pozostałości tłuszczu, takich jak masło czy margaryna, ponieważ inaczej masa będzie jedynie ślizgać się po ściankach, uniemożliwiając ubicie. Ważne jest również, żeby w białkach nie było żadnych pozostałości żółtka - z takim dodatkiem piana również się nie ubije.