Zapraszam na smakowity domowy budyń szpinakowy z jogurtem i chrupiącymi wafelkami. Budyń jest bardzo prosty w przygotowaniu i bez zbędnych dodatków. Polecam na deser.
Domowy budyń szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty szpinak przekładamy do kielicha blendera, dolewamy mleko i blendujemy. Przelewamy 3/4 szpinakowego mleka do garnka, dodajemy cukier i masło oraz wstawiamy garnek na mały gaz. Zagotowujemy, mieszamy od czasu do czasu. W tym czasie do pozostałego mleka dodajemy żółtko i obie mąki, mieszamy trzepaczką aby nie było grudek. Do gotującego się zielonego mleka wlewamy resztę płynu z mąkami i mieszamy. Zagotowujemy budyń i przez chwilę gotujemy cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Lekko przestudzony budyń przekładamy do dwóch pucharków i odstawiamy do ostudzenia. Następnie na górę budyniu wlewamy jogurt naturalny i dekorujemy chrupiącymi wafelkami. Smacznego
Komentarze