Domowy budyń szpinakowy

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smakowity domowy budyń szpinakowy z jogurtem i chrupiącymi wafelkami. Budyń jest bardzo prosty w przygotowaniu i bez zbędnych dodatków. Polecam na deser.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl mleka
    1 garść świeżego szpinaku
    1 łyżka cukru
    1 łyżka masła
    1 żółtko jajka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    100 g jogurtu naturalnego
    oraz:
    wafelki do dekoracji
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy budyń szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty szpinak przekładamy do kielicha blendera, dolewamy mleko i blendujemy. Przelewamy 3/4 szpinakowego mleka do garnka, dodajemy cukier i masło oraz wstawiamy garnek na mały gaz. Zagotowujemy, mieszamy od czasu do czasu. W tym czasie do pozostałego mleka dodajemy żółtko i obie mąki, mieszamy trzepaczką aby nie było grudek. Do gotującego się zielonego mleka wlewamy resztę płynu z mąkami i mieszamy. Zagotowujemy budyń i przez chwilę gotujemy cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Lekko przestudzony budyń przekładamy do dwóch pucharków i odstawiamy do ostudzenia. Następnie na górę budyniu wlewamy jogurt naturalny i dekorujemy chrupiącymi wafelkami. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mleko Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować