Dania kuchni kresowej są proste, sycące i kręcą się wokół ziemniaka w różnych postaciach. Wystarczy jedno danie (np. babka ziemniaczana, kołduny czy kartacze) i nikt nie myśli już o zupie. Na deser jednak zawsze znajdzie się zapasowy, tzw. drugi żołądek. Na słodko (oraz na słono, w wersji obiadowej) zjecie na Wschodzie m.in. bliny gryczane czy gałuszki (kluski ziemniaczane), m.in. ze śliwkami. Na Podlasiu popularny jest też dziad podlaski

Dziad podlaski - co to za ciasto?

Nie dajcie się zwieść nazwie. „Dziad podlaski” jest bardzo przyjemny i miły w obyciu. Ciasto czekoladowe wychodzi mięciutkie i wilgotne dzięki obecności startych jabłek i sporej ilości oleju. I bez kremów czy przełożeń będzie pysznie. „Dziad” pięknie też pachnie: orzechami, czekoladą, kakao i cynamonem. To idealny placek, gdy najdzie was ochota na coś słodkiego i łatwego w przygotowaniu.

Będzie pasować zarówno do popołudniowej kawki, jak i kakao czy herbaty. Brzmi zachęcająco? Wystarczy zmieszać ze sobą mokre i suche składniki, następnie je połączyć i upiec. Łatwizna. 

Dziad podlaski - przepis

Składniki (na formę ok. 20 x 22 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 4 kwaśne jabłka
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na polewę: 

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo: kilka pokruszonych orzechów włoskich do dekoracji.

Sposób przygotowania: 

  1. Umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie jabłka na dużych oczkach tarki. 
  2. W dużej misce wymieszajcie mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao. 
  3. Osobno ubijcie jajka z cukrem na puszysty, napowietrzony kogel-mogel. Podczas ucierania wlewajcie strużką olej i wmiksujcie go do masy. 
  4. Dodajcie do kogla-mogla suche składniki oraz posiekane orzechy i jabłka. Wymieszajcie całość dużą łyżką lub łopatką. 
  5. Piekarnik nagrzejcie do 160 st. C w trybie pieczenia góra-dół. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia i przelejcie na nią ciasto. 
  6. Pieczcie ok. 45 minut (sprawdźcie po tym czasie patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe - powinien on być suchy). 
  7. Wyjmijcie i wystudźcie ciasto. 
  8. Przygotujcie polewę: rozpuśćcie posiekaną czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Polejcie wierzch ciasta i ozdóbcie orzechami. 
  9. Chłodne ciasto wstawcie do lodówki, by polewa szybciej zastygła.