Dania kuchni kresowej są proste, sycące i kręcą się wokół ziemniaka w różnych postaciach. Wystarczy jedno danie (np. babka ziemniaczana, kołduny czy kartacze) i nikt nie myśli już o zupie. Na deser jednak zawsze znajdzie się zapasowy, tzw. drugi żołądek. Na słodko (oraz na słono, w wersji obiadowej) zjecie na Wschodzie m.in. bliny gryczane czy gałuszki (kluski ziemniaczane), m.in. ze śliwkami. Na Podlasiu popularny jest też dziad podlaski.
Dziad podlaski - co to za ciasto?
Nie dajcie się zwieść nazwie. „Dziad podlaski” jest bardzo przyjemny i miły w obyciu. Ciasto czekoladowe wychodzi mięciutkie i wilgotne dzięki obecności startych jabłek i sporej ilości oleju. I bez kremów czy przełożeń będzie pysznie. „Dziad” pięknie też pachnie: orzechami, czekoladą, kakao i cynamonem. To idealny placek, gdy najdzie was ochota na coś słodkiego i łatwego w przygotowaniu.
Będzie pasować zarówno do popołudniowej kawki, jak i kakao czy herbaty. Brzmi zachęcająco? Wystarczy zmieszać ze sobą mokre i suche składniki, następnie je połączyć i upiec. Łatwizna.
Dziad podlaski - przepis
Składniki (na formę ok. 20 x 22 cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 4 kwaśne jabłka
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 1 łyżka masła
Dodatkowo: kilka pokruszonych orzechów włoskich do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie jabłka na dużych oczkach tarki.
- W dużej misce wymieszajcie mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao.
- Osobno ubijcie jajka z cukrem na puszysty, napowietrzony kogel-mogel. Podczas ucierania wlewajcie strużką olej i wmiksujcie go do masy.
- Dodajcie do kogla-mogla suche składniki oraz posiekane orzechy i jabłka. Wymieszajcie całość dużą łyżką lub łopatką.
- Piekarnik nagrzejcie do 160 st. C w trybie pieczenia góra-dół. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia i przelejcie na nią ciasto.
- Pieczcie ok. 45 minut (sprawdźcie po tym czasie patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe - powinien on być suchy).
- Wyjmijcie i wystudźcie ciasto.
- Przygotujcie polewę: rozpuśćcie posiekaną czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Polejcie wierzch ciasta i ozdóbcie orzechami.
- Chłodne ciasto wstawcie do lodówki, by polewa szybciej zastygła.
Komentarze