Ile razy ścieram ogórki na zupę, zawsze zostawiam sobie trochę wiórków do surówki - na 2. danie. Surówka z kiszonych ogórków pasuje świetnie do gulaszu wołowego (wraz z kluseczkami), wieprzowego (w dość tłustym sosie własnym - ogórki przełamią jego smak), oraz kotletów, pieczeni czy też jarskich kotletów ziemniaczanych, ryżowych i jajecznych. Tego typu kotlety są łagodne w smaku, więc surówka z ogórków kiszonych będzie je świetnie dopełniać. 

Surówka z kiszonych ogórków - wersja łagodniejsza

Co dodawać do takich ogórków - które są naszą bazą? Wybór jest ogromny. Do ogórków kiszonych doskonale pasują drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo. Dzięki nim smak surówki będzie delikatniejszy - to dobra opcja zwłaszcza dla kapryśnych najmłodszych. Zamiast ogórków możecie też połączyć jajka w takiej sałatce z kwaśnym szczawiem konserwowym, nawet ze słoika. 

Surówkę z kiszonych ogórków możecie zrobić również z dodatkiem świeżej czerwonej papryki, słodkiej marchewki i czerwonej cebuli, która jest zwykle dużo mniej ostra niż żółta. Taka surówka również będzie z tych łagodniejszych. 

Dodatki do kiszonych ogórków w wersji wyrazistej

Zależy wam na podkreśleniu wyrazistego, kwaśnego smaku ogórków? Wymieszajcie starte wiórki lub cienkie plasterki ogórka z wymoczonymi wcześniej matiasami i ugotowanymi ziemniakami, polejcie oliwą i przyprawcie świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz koperkiem. Sól będzie już całkiem zbędna. Zarówno ogórki, jak i śledzie, są już wystarczająco słone. Ziemniaki również pewnie gotowaliście w osolonej wodzie. 

Innym (klasycznym) wariantem jest połączenie ich ze zwykłą, żółtą cebulą i startym jabłkiem. Dodatkowo posypcie do podania aromatyczną natką pietruszki lub koperkiem. Zróbcie tę szybką surówkę wg naszego przepisu.

Surówka z kiszonych ogórków - przepis

Składniki:

  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 1 jabłko
  • 1/2 niewielkiej cebuli
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek

Opcjonalnie: zielenina do posypania surówki. 

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie i wykrójcie gniazdo nasienne z jabłka. Zetrzyjcie jabłko i ogórki na grubych oczkach tarki.
  2. Pokrójcie cebulę w kosteczkę. Wymieszajcie wszystkie warzywa razem w misce i doprawcie solą, pieprzem oraz olejem lub oliwą.
  3. Jeśli macie, posypcie surówkę posiekaną natką pietruszki.