Ile razy ścieram ogórki na zupę, zawsze zostawiam sobie trochę wiórków do surówki - na 2. danie. Surówka z kiszonych ogórków pasuje świetnie do gulaszu wołowego (wraz z kluseczkami), wieprzowego (w dość tłustym sosie własnym - ogórki przełamią jego smak), oraz kotletów, pieczeni czy też jarskich kotletów ziemniaczanych, ryżowych i jajecznych. Tego typu kotlety są łagodne w smaku, więc surówka z ogórków kiszonych będzie je świetnie dopełniać.
Surówka z kiszonych ogórków - wersja łagodniejsza
Co dodawać do takich ogórków - które są naszą bazą? Wybór jest ogromny. Do ogórków kiszonych doskonale pasują drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo. Dzięki nim smak surówki będzie delikatniejszy - to dobra opcja zwłaszcza dla kapryśnych najmłodszych. Zamiast ogórków możecie też połączyć jajka w takiej sałatce z kwaśnym szczawiem konserwowym, nawet ze słoika.
Surówkę z kiszonych ogórków możecie zrobić również z dodatkiem świeżej czerwonej papryki, słodkiej marchewki i czerwonej cebuli, która jest zwykle dużo mniej ostra niż żółta. Taka surówka również będzie z tych łagodniejszych.
Dodatki do kiszonych ogórków w wersji wyrazistej
Zależy wam na podkreśleniu wyrazistego, kwaśnego smaku ogórków? Wymieszajcie starte wiórki lub cienkie plasterki ogórka z wymoczonymi wcześniej matiasami i ugotowanymi ziemniakami, polejcie oliwą i przyprawcie świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz koperkiem. Sól będzie już całkiem zbędna. Zarówno ogórki, jak i śledzie, są już wystarczająco słone. Ziemniaki również pewnie gotowaliście w osolonej wodzie.
Innym (klasycznym) wariantem jest połączenie ich ze zwykłą, żółtą cebulą i startym jabłkiem. Dodatkowo posypcie do podania aromatyczną natką pietruszki lub koperkiem. Zróbcie tę szybką surówkę wg naszego przepisu.
Surówka z kiszonych ogórków - przepis
Składniki:
- 4-5 ogórków kiszonych
- 1 jabłko
- 1/2 niewielkiej cebuli
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek
Opcjonalnie: zielenina do posypania surówki.
Sposób przygotowania:
- Obierzcie i wykrójcie gniazdo nasienne z jabłka. Zetrzyjcie jabłko i ogórki na grubych oczkach tarki.
- Pokrójcie cebulę w kosteczkę. Wymieszajcie wszystkie warzywa razem w misce i doprawcie solą, pieprzem oraz olejem lub oliwą.
- Jeśli macie, posypcie surówkę posiekaną natką pietruszki.
Komentarze