Kokosowy budyń na mleku sojowym

4.5 (182 ocen)

Pierwszy raz zamieniłam mleko krowie na sojowe przy szykowaniu budyniu.Była to zdecydowanie korzystna zmiana.Nigdy więcej zwykłego mleka do domowego budyniu ;)

Składniki:

  • szklanka mleka sojowego
    1 łyżka syropu z agawy
    2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    5 łyżek wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowy budyń na mleku sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3/4 mleka sojowego zagotowujemy. Do reszty dodajemy skrobię oraz syrop z agawy. Mieszamy dokładnie i dolewamy do podgrzewanego mleka, gdy te zacznie wrzeć. Podgrzewamy budyń, ciągle mieszając, dopóki nie stężeje.

    Gotowy budyń ściągamy z ognia, dosypujemy do niego wiórki kokosowe. Mieszamy.
    Przekładamy do salaterek.
  • 2. Smacznego.

Porady

Lubię budyń z dodatkiem owoców, dlatego dorzuciłam ziarna granatu. Spokojnie można dodać coś innego. Można również spokojnie pominąć wiórki kokosowe i dodać np. soku malinowego, aby uzyskać inny smak budyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować