Oto główne właściwości kombuchy: w związku z tym, że zawiera fermentowane bakterie, doskonale przywraca właściwą mikroflorę jelit po terapii antybiotykami, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy i przeciwdziała rozwojowi niekorzystnych dla nas bakterii i grzybów.

Stymuluje siłę i pamięć, reguluje przemianę materii, odtruwa organizm, wzmacnia wątrobę i jelita, spala tkankę tłuszczową, zabezpiecza przed uszkodzeniami nasze DNA, wspomaga właściwy balans pH, wzmacnia układ krążenia, pobudza produkcję soków trawiennych, leczy łuszczycę, leczy przeziębienia, leczy reumatyzm, dobrze działa na oczy i włosy, pozytywnie wpływa na układ nerwowy.

Napój zawiera glukozaminę, która zwiększa produkcję kwasu hialuronowego, co ma korzystny wpływ na stawy i odbudowę chrząstki, łagodzi objawy menopauzy, łagodzi migreny, łagodzi depresję, łagodzi objawy fibromialgii, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała chorobom degeneracyjnym i nowotworom.