Dynia staje się coraz popularniejszym składnikiem naszych dań. Może też z tego powodu łatwiej dostać różne odmiany dyni, które różnią się nie tylko wyglądem, kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Najpopularniejsza to dynia polska o pomarańczowej grubej skórce i miąższu bez wyraźnego smaku. My jesienią szukamy jednak innych, ciekawych wcieleń, jakie to okrągłe warzywo przyjmuje.

Jeśli lubicie dynię i chcecie poznać ją lepiej, warto rozejrzeć się po targach i warzywniakach i znaleźć jej różne rodzaje. Jak je potem rozpoznać? Zobaczcie nasz przewodnik i zobaczcie, jak różnorodna może być dynia.

 

 

Dynia Makaronowa – charakterystyczna nie tylko, jeśli chodzi o kształt, ale i miąższ. Ma lekko podłużny kształt i skórkę w kolorze żółtym lub żółto-zielonym. Po przekrojeniu ukazuje się nam żółty miąższ, który pod wpływem obróbki termicznej (gotowaniu lub pieczeniu) rozdziela się na nitki. Jest prosta do przygotowania i delikatna w smaku. Dzięki jej strukturze dynia nadaje się nie tylko jako danie główne – dyniowe nitki można potraktować jak makaron i podać je z warzywami i ulubionym sosem.

Dynia Hokkaido – ma charakterystyczny kształt i ciemnopomarańczową skórkę, którą można jeść, co sprawia, że z tą dynią przyjemnie się jest obchodzić. Dynia zawiera sporo pestek, jednak jej miąższ jest zwarty, przez co świetnie nadaje się do duszenia i smażenia. Tę dynię warto jeść, ze względu na wysoką zawartość witaminy A i karotenu. Jeśli chodzi o smak, jest lekko słodka. Warto zrobić z niej zupy i upiec.

Dynia Piżmowa (butternut) – to dynia o charakterystycznym gruszkowatym kształcie i jasnej skórce. Ma małe gniazdo nasienne i takie też pestki, dzięki czemu nie tracimy wiele miąższu przy oczyszczaniu jej. To dynia uniwersalna, która nadaje się zarówno do faszerowania i pieczenia, przygotowania z niej puree czy zupy. Ma delikatny orzechowy smak.

Prowansalska dynia muszkatołowa – dynię tę łatwo rozpoznać –jest duża, podzielona na segmenty, ma ciemną zieloną skórkę (czasem miejscami przechodząca w pomarańcz i żółć) i intensywnie pomarańczowy miąższ.

Dynia Acorn – ta dynia nie jest w Polsce zbyt popularna, ale można ją znaleźć, szczególnie na dyniowych farmach., Występuje w kilku kolorach i odmianach – od klasycznej zielonej, przez żółtą, pomarańczową czy białą nakrapianą. Mają charakterystyczny stożkowaty kształt. Dynia acorn ma delikatny smak orzechów laskowych. Idealna do faszerowania i pieczenia, pokrojona w kliny i podana jako smaczna przekąska.

Zobacz też najlepsze potrawy z dyni, 14 przepisów na przetwory z dyni oraz galerię, w której prezentujemy 32 potrawy z dyni z ciekawymi propozycjami i stwórz smaczne jesienne dania! Szukasz słodkosci z dynią? Zobacz galerię ciasta o z dyni - 15 przepisów.