kluski kładzione

4.5 (155 ocen)

  • 20 min

świetny dodatek do obiadu, lub danie samodzielne podane z ulubionym sosem albo okraszone boczusiem z cebulką :)

  • 20 min

Składniki:

  • 400 gram mąki pszennej
    2 jaja
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju do gotowania
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski kładzione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • vvv 1. Mąkę zmiksować z jajami, sola i wodą na jednolitą masę, ciasto ma mieć taką konsystencję :
  • 2. Łyżeczką zamaczaną w gorącej wodzie nabieramy porcje ciasta i wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem 1 łyżki oleju. Potrzymajmy przez chwilkę łyżeczkę z porcją ciasta w gotującym wrzątku, wtedy ciasto pięknie nam się odklei. Moje kluchy były spore, gotowała, około 6 minut od wypłynięcia, w zależności od wielkości klusek mają się gotować od 3-7 minut. Kluchy wyławiamy łyżką cedzakową i odsączmy na durszlaku.

Porady

Tym razem danie podałam z frykadelkami po węgiersku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować