Ten przysmak, podobnie jak zacierki, jadł chyba każdy z was. W domu rodzinnym, czy na wakacjach u babci podawane były zazwyczaj z bułką tartą z masłem i cukrem. Nie jest to jednak jedyny możliwy wariant tej potrawy. Pozostałe są równie pyszne. 

Dlaczego kluski kładzione nie wychodzą? 

Jeżeli wasze kluski są zbyt twarde lub przeciwnie rozpadają się podczas gotowania - to znak, że należy poprawić proporcje składników. Ciasto tu użyte powinno być średniej gęstości. Jeżeli dodacie do niego zbyt dużo mąki, wówczas kluski będą lite jak skała. Zbyt rzadkie ciasto z kolei może spowodować, że nie dotrwają one w całości do końca gotowania. Zobaczcie, jakie powinny być właściwe proporcje mąki, jajek i wody. 

Przepis na kluski kładzione 

Składniki: 

  • ½ kg mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 130 ml przegotowanej wody  
  • sól  
  • wędzony boczek 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski wbijcie jajka, wsypcie mąkę i sól oraz wlejcie letnią, wcześniej przegotowaną wodę. 
  2. Wyróbcie ręcznie ciasto o średniej gęstości. 
  3. Zagotujcie wodę z solą. Do wrzącej wody wrzucajcie oderwane łyżką kawałki ciasta. Pamiętajcie, by za każdym razem zanurzyć łyżkę we wrzątku. To sprawi, że ciasto nie będzie się do niej przyklejać. 
  4. Gotujcie do chwili, aż kluski wypłyną na powierzchnię, a woda zacznie się gotować. 
  5. Wyjmijcie je na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej. 
  6. Na rozgrzaną patelnię wrzućcie pokrojony w kostkę boczek, a gdy się wytopi, dodajcie do niego kluski.
  7. Smażcie całość do zrumienienia. Smacznego!