Ten przysmak, podobnie jak zacierki, jadł chyba każdy z was. W domu rodzinnym, czy na wakacjach u babci podawane były zazwyczaj z bułką tartą z masłem i cukrem. Nie jest to jednak jedyny możliwy wariant tej potrawy. Pozostałe są równie pyszne.
Dlaczego kluski kładzione nie wychodzą?
Jeżeli wasze kluski są zbyt twarde lub przeciwnie rozpadają się podczas gotowania - to znak, że należy poprawić proporcje składników. Ciasto tu użyte powinno być średniej gęstości. Jeżeli dodacie do niego zbyt dużo mąki, wówczas kluski będą lite jak skała. Zbyt rzadkie ciasto z kolei może spowodować, że nie dotrwają one w całości do końca gotowania. Zobaczcie, jakie powinny być właściwe proporcje mąki, jajek i wody.
Przepis na kluski kładzione
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 130 ml przegotowanej wody
- sól
- wędzony boczek
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijcie jajka, wsypcie mąkę i sól oraz wlejcie letnią, wcześniej przegotowaną wodę.
- Wyróbcie ręcznie ciasto o średniej gęstości.
- Zagotujcie wodę z solą. Do wrzącej wody wrzucajcie oderwane łyżką kawałki ciasta. Pamiętajcie, by za każdym razem zanurzyć łyżkę we wrzątku. To sprawi, że ciasto nie będzie się do niej przyklejać.
- Gotujcie do chwili, aż kluski wypłyną na powierzchnię, a woda zacznie się gotować.
- Wyjmijcie je na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Na rozgrzaną patelnię wrzućcie pokrojony w kostkę boczek, a gdy się wytopi, dodajcie do niego kluski.
- Smażcie całość do zrumienienia. Smacznego!
Komentarze