Przepis na truskawki wydaje się prosty. Wystarczy zerwać z krzaczka i jeść bezpośrednio, bez żadnych dodatków. Z pewnością w sezonie truskawki to chyba najpopularniejszy i najbardziej lubiany polski owoc. Truskawki są wtedy soczyste, słodkie i pełne smaku. Kiedy jest sezon, wykorzystujemy je na różne sposoby, bo truskawka to owoc, który pasuje do wszystkiego. My polecamy przepisy na desery z truskawkami.

Przepis na truskawki - crumble

Crumble z truskawkami to deser pochodzący z Anglii, który składa się z warstwy owoców, przykrytych kruszonką. Najlepiej wykorzystać ten przepis na truskawki w wersji maxi i zrobić crumble w dużej formie do zapiekania, bo rozchodzi się w mgnieniu oka. Ten deser najlepiej smakuje na ciepło, a całość świetnie dopełnia gałka lodów waniliowych. Do crumble truskawkowego można wykorzystać brzydsze owoce. Dzięki temu nie zmarnujemy truskawek, gdyż i tak będziemy je zapiekać. Owoce mogą być mniej okazałe, ale oczywiście nie mogą być zepsute.
Do przygotowania crumble potrzebne będą łatwo dostępne składniki. Zazwyczaj zawsze są w kuchni-mąka, masło i cukier oraz oczywiście owoców. Truskawki kroimy na ćwiartki lub połówki (zależnie od wielkości owoców), mieszamy z kilkoma łyżkami cukru i układamy je w formie do zapiekania, którą wcześniej smarujemy masłem. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy razem z mąką i cukrem, by powstały grudki ciasta. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy owoce i zapiekamy. Podajemy na ciepło. Cukier można zastąpić cukrem waniliowym, do owoców można dodać też ziarenka wanilii czy migdały w słupkach.

Przepis na truskawki – koktajl

Koktajl truskawkowy to deser nie tylko smaczny, ale i pożywny. Jeśli schłodzimy go wcześniej lub dodamy kostki lodu, będzie to też orzeźwienie w upalne dni. To kolejny przepis na truskawki, do którego wszystkie składniki mamy zazwyczaj pod ręką. Wystarczy wrzucić je do blendera, zmiksować i gotowe!

Do blendera wsypujemy truskawki, zalewamy gęstym jogurtem naturalnym i mlekiem o smaku waniliowym (może być mleko sojowe). Dodajemy kilka kulek lodów waniliowych. Całość miksujemy, ewentualnie dosładzamy do smaku i podajemy. Koktajl można modyfikować, dodając mleko i lody czekoladowe, do truskawek dodając banana czy maliny. Jeśli wolicie coś jeszcze słodszego, dodajcie kilka pełnoziarnistych herbatników. Zmiksowane truskawki mogą być bazą nie tylko koktajlu. Zobacz, jak przygotować deser z truskawek i puszystą śmietanką.

Przepis na truskawki – lody

Do zrobienia domowych lodów niepotrzebna jest maszynka. Wystarczy mikser, pojemnik do mrożenia (lepiej użyć pojemnika o większej pojemności, bo lody trzeba będzie miksować) i oczywiście zamrażarka.

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka,  doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do utartych żółtek gorący płyn, cały czas dokładnie mieszając. Krem ponownie stawiamy na gaz i gotujemy, aż zgęstnieje. Truskawki miksujemy na mus, przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek. Dodajemy do masy mleczno-śmietanowej, mieszamy. Wlewamy masę do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na 5-6 godzin. W czasie mrożenia lody trzy razy miksujemy, by pozbyć się kryształków lodu.

Inny przepis na truskawki, któego nie może też zabraknać latem to oczywiście lody! Przeczytaj nasz artykuł jak zrobić lody truskawkowe.

Zobacz inne przepisy na deser z truskawkami