Przepis na truskawki wydaje się prosty. Wystarczy zerwać z krzaczka i jeść bezpośrednio, bez żadnych dodatków. Z pewnością w sezonie truskawki to chyba najpopularniejszy i najbardziej lubiany polski owoc. Truskawki są wtedy soczyste, słodkie i pełne smaku. Kiedy jest sezon, wykorzystujemy je na różne sposoby, bo truskawka to owoc, który pasuje do wszystkiego. My polecamy przepisy na desery z truskawkami.

Przepis na truskawki - crumble

Crumble z truskawkami to deser pochodzący z Anglii, który składa się z warstwy owoców, przykrytych kruszonką. Najlepiej wykorzystać ten przepis na truskawki w wersji maxi i zrobić crumble w dużej formie do zapiekania, bo rozchodzi się w mgnieniu oka. Ten deser najlepiej smakuje na ciepło, a całość świetnie dopełnia gałka lodów waniliowych. Do crumble truskawkowego można wykorzystać brzydsze owoce. Dzięki temu nie zmarnujemy truskawek, gdyż i tak będziemy je zapiekać. Owoce mogą być mniej okazałe, ale oczywiście nie mogą być zepsute.
Do przygotowania crumble potrzebne będą łatwo dostępne składniki. Zazwyczaj zawsze są w kuchni-mąka, masło i cukier oraz oczywiście owoców. Truskawki kroimy na ćwiartki lub połówki (zależnie od wielkości owoców), mieszamy z kilkoma łyżkami cukru i układamy je w formie do zapiekania, którą wcześniej smarujemy masłem. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy razem z mąką i cukrem, by powstały grudki ciasta. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy owoce i zapiekamy. Podajemy na ciepło. Cukier można zastąpić cukrem waniliowym, do owoców można dodać też ziarenka wanilii czy migdały w słupkach.

Przepis na truskawki – koktajl

Koktajl truskawkowy to deser nie tylko smaczny, ale i pożywny. Jeśli schłodzimy go wcześniej lub dodamy kostki lodu, będzie to też orzeźwienie w upalne dni. To kolejny przepis na truskawki, do którego wszystkie składniki mamy zazwyczaj pod ręką. Wystarczy wrzucić je do blendera, zmiksować i gotowe!

Do blendera wsypujemy truskawki, zalewamy gęstym jogurtem naturalnym i mlekiem o smaku waniliowym (może być mleko sojowe). Dodajemy kilka kulek lodów waniliowych. Całość miksujemy, ewentualnie dosładzamy do smaku i podajemy. Koktajl można modyfikować, dodając mleko i lody czekoladowe, do truskawek dodając banana czy maliny. Jeśli wolicie coś jeszcze słodszego, dodajcie kilka pełnoziarnistych herbatników. Zmiksowane truskawki mogą być bazą nie tylko koktajlu. Zobacz, jak przygotować deser z truskawek i puszystą śmietanką.

Przepis na truskawki – lody

Do zrobienia domowych lodów niepotrzebna jest maszynka. Wystarczy mikser, pojemnik do mrożenia (lepiej użyć pojemnika o większej pojemności, bo lody trzeba będzie miksować) i oczywiście zamrażarka.

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka,  doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do utartych żółtek gorący płyn, cały czas dokładnie mieszając. Krem ponownie stawiamy na gaz i gotujemy, aż zgęstnieje. Truskawki miksujemy na mus, przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek. Dodajemy do masy mleczno-śmietanowej, mieszamy. Wlewamy masę do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na 5-6 godzin. W czasie mrożenia lody trzy razy miksujemy, by pozbyć się kryształków lodu. Takie lody możemy podać jako deser w pucharku, z pokruszonymi herbatnikami lub bezą. 

Inny przepis na truskawki, któego nie może też zabraknać latem to oczywiście lody! Przeczytaj nasz artykuł jak zrobić lody truskawkowe.

Zobacz inne przepisy na deser z truskawkami