Gołąbki to tradycyjna polska potrawa. Składa się z mięsnego farszu z dodatkiem ryżu, zawiniętego w liście kapusty. Całość polewa się zazwyczaj klasycznym sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Choć gołąbki to danie dość czasochłonne, to naprawdę warto poświęcić czas na ich zrobienie. Fantastyczny smak wszystko wynagrodzi.

Jakie mięso będzie najlepsze do farszu na gołąbki? 

Przygotowanie farszu do gołąbków jest bardzo proste, jednak bardzo ważne jest to, jaki rodzaj mięsa wybierzecie. To właśnie ono jest głównym składnikiem, prawdziwą bazą tego dania, który najbardziej wpływa na jego finalny smak.

Do gołąbków klasycznych najlepiej sprawdzi się mięso wieprzowe, dzięki któremu nabiorą wyrazistego smaku. Najlepsza będzie jedna z tych części: 

  • łopatka wieprzowa
  • biodrówka
  • karkówka z chudą szynką

Jeżeli mięso wieprzowe dostępne w sklepie mięsnym będzie zbyt tłuste – postawcie na mięso drobiowe. Wystrzegajcie się jednak zmielonej piersi kurczaka. Najsmaczniejsze gołąbki wyjdą z udka z kury. 

Sposób na soczysty farsz na gołąbki 

Co zrobić, żeby farsz na gołąbki nie wyszedł zbyt suchy? Wystarczy, że dodacie do niego domowy bulion, przygotowany z warzyw. Będzie on również świetną bazą do sosu, którym polewa się tę potrawę. Dodajcie do niego koncentrat pomidorowy i całością zalejcie gołąbki. Dzięki temu potrawa nabierze miękkości, sam farsz stanie się bardziej soczysty, ale też po prostu smaczniejszy. Odrobinę bulionu możecie wlać również do samego mięsa – będzie wtedy bardziej aromatyczne. Do farszu możecie dolać też 100 ml naparu miętowego – poprawi smak całego dania, a sam w sobie nie będzie wyczuwalny. 

Co zrobić, żeby gołąbki wyszły jeszcze smaczniejsze? 

Gołąbki będą jeszcze lepsze, jeśli ryż zamiast w wodzie, ugotujecie w bulionie – może to być reszta wywaru lub bulion z kostki. Chodzi o to, żeby ryż "wciągnął" smak mięsa i stał się bardziej wyrazisty. Dzięki temu danie nie wyjdzie też suche ani twarde. Do farszu warto dodać także jajko. Nie tylko pobija ono smak, ale posiada też cenne wartości odżywcze, a w dodatku zapewnia idealnie zwartą konsystencję, dzięki czemu gołąbki nie będą się rozpadać.