Dietetycy natomiast twierdzą, że należy zjadać dwa jabłka dziennie: rano dla urody, a wieczorem dla zdrowia. Jabłka dostępne są przez cały rok. Znanych jest ponad 10 tysięcy odmian. Możemy wybierać spośród słodkich, kwaskowatych, soczystych, chrupiących, żółtych, zielonych, czerwonych.

Smaczne i zdrowe

Jabłka mogą jeść wszyscy. Na surowo, gotowane, pieczone i duszone. Są niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały i pektyny. Oczyszczają organizm, regulują przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie, normalizująpoziom cukru we krwi, zapobiegają nadciśnieniu i miażdżycy. Jabłka poprawiają odporność, wzmacniają układ nerwowy, dobrze wpływają na pracę serca. Korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Owoce te doskonale nadają się na przetwory. Można z nichprzygotowywać soki, dżemy, konfitury, musy, galaretki. Są świetnym dodatkiem do sałatek i mięs. Kaczka z jabłkami smakuje wybornie, a domowa szarlotka z jabłkami to rozkosz dla podniebienia. Jabłka można także suszyć. W tej postaci nie mają co prawda witamin, ale za to dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit.

Opracowano na podstawie listów Marii Gajownik ze Starachowic, Małgorzaty Jedyńskiej z Głogowa, Anny Korzeń z Zamienia, Kamili Sysy z Jaślikowa i Małgorzaty Wójtowicz z Godowej.
Dziękujemy!

Fot.: Fotolia: antmatic60