Mąka powstaje ze zmielonego ziarna zbóż i innych roślin. Najwięcej składników odżywczych ma mąka z pełnego przemiału. Jaka mąka zamiast pszennej powinna pojawiać sie na naszych talerzach? Wybór mamy ogromy!

Jaka mąka zamiast pszennej?

Żytnia – do wypieku ciemnego pieczywa i zakwasu do żurku.

Kukurydziana – bezglutenowa, nadaje wypiekom lekkość i złotawy kolor. Bardzo odżywcza.

Gryczana – nie zawiera glutenu, ma lekko gorzkawy smak. Robi się z niej bliny i naleśniki.

Jęczmienna – poprawia smak pszennego i żytniego chleba. Orkiszowa – dodana do chleba sprawia, że się nie kruszy. Obfituje w składniki odżywcze.

Ryżowa – bezglutenowa. Doskonała do dań dla dzieci. Pieczywu nadaje słodki posmak.

Sojowa – bezglutenowa o posmaku migdałów. Ma dużo wartości odżywczych. Opóźnia czerstwienie chleba. Łyżeczka mąki zmieszana z łyżeczką wody wiąże składniki, zastępując jedno jajko.

Jaglana – słodko-gorzkawa, o orzechowym aromacie. Ma mało glutenu, jest bardzo odżywcza. Z mąką ryżową doskonała do ciastek. Jako zagęstnik nie tworzy grudek.

Owsiana – można ją zrobić, mieląc płatki owsiane. Nadaje lekko orzechowy smak.

Opracowano na podstawie listów Pauliny Busiał z Bilczy, Anny Korzeń z Mińska Maz. i Jolanty Kośmickiej z Chodzieży.
Dziękujemy!

Fot.: AGphotographer