Mąka powstaje ze zmielonego ziarna zbóż i innych roślin. Najwięcej składników odżywczych ma mąka z pełnego przemiału. Jaka mąka zamiast pszennej powinna pojawiać sie na naszych talerzach? Wybór mamy ogromy!
Jaka mąka zamiast pszennej?
Żytnia – do wypieku ciemnego pieczywa i zakwasu do żurku.
Kukurydziana – bezglutenowa, nadaje wypiekom lekkość i złotawy kolor. Bardzo odżywcza.
Gryczana – nie zawiera glutenu, ma lekko gorzkawy smak. Robi się z niej bliny i naleśniki.
Jęczmienna – poprawia smak pszennego i żytniego chleba. Orkiszowa – dodana do chleba sprawia, że się nie kruszy. Obfituje w składniki odżywcze.
Ryżowa – bezglutenowa. Doskonała do dań dla dzieci. Pieczywu nadaje słodki posmak.
Sojowa – bezglutenowa o posmaku migdałów. Ma dużo wartości odżywczych. Opóźnia czerstwienie chleba. Łyżeczka mąki zmieszana z łyżeczką wody wiąże składniki, zastępując jedno jajko.
Jaglana – słodko-gorzkawa, o orzechowym aromacie. Ma mało glutenu, jest bardzo odżywcza. Z mąką ryżową doskonała do ciastek. Jako zagęstnik nie tworzy grudek.
Owsiana – można ją zrobić, mieląc płatki owsiane. Nadaje lekko orzechowy smak.
Opracowano na podstawie listów Pauliny Busiał z Bilczy, Anny Korzeń z Mińska Maz. i Jolanty Kośmickiej z Chodzieży.
Dziękujemy!
Fot.: AGphotographer
Komentarze