Zwykle warzywo to jest traktowane jako dodatek do sałatek lub zup. W tym daniu z kuchni tureckiej gra równorzędną rolę z mocno doprawionym farszem. Możecie jednak uprościć przepis i wykorzystać nadzienie, które zwykle robicie do swoich gołąbków oraz ulubiony sos pomidorowy. Będzie tu pasował. Efekt zaskoczenia przy stole i tak się pojawi. Takie gołąbki będą trochę mniejsze niż tradycyjne, ale za to będziecie mogli bez wyrzutów sumienia dobrać sobie kolejne dokładki. 

Gołąbki bez kapusty - czyli z czym?

Gołąbki w tej wersji zawiniecie w liście pora. Wystarczy nałożyć na nie po 1 niedużej porcji farszu i zrolować ciasno, ruchem do siebie. Nie trzeba podwijać brzegów, jak przy zwijaniu klasycznych gołąbków czy naleśników na krokiety. Otrzymacie świetny efekt i smak niewielkim nakładem pracy i gołąbki inne niż wszystkie.

Aby otrzymać liście pora do faszerowania, trzeba odciąć zieloną część, a następnie po prostu rozciąć jasne łodygi na pół i porozdzielać poszczególne liście. Przed podzieleniem na liście, wnętrze pora warto opłukać (z resztek ziemi) i osuszyć czystą ściereczką. 

Pirasa dolmasi - gołąbki inne niż wszystkie

Przepis na gołąbki w liściach pora wywodzi się z kuchni tureckiej. Tam nazywane są pirasa dolmasi. Najczęstszym nadzieniem do gołąbków w tej wersji jest mięso z ryżem i dodatkiem mnóstwa przypraw, w tym mięty, nasion kolendry, imbiru, cynamonu, mielonych goździków, pieprzu i ziela angielskiego. Dolmy są znane również w innych częściach Bałkanów, w tym w Grecji. Tam gołąbki zwijane są z kolei najczęściej w liście winogron. Z tego pomysłu korzystają również Francuzi. W sezonie, gdy liści winogron nie brakuje i macie własne, pewne, niepryskane uprawy, możecie z nich skorzystać i wy. 

Gołąbki zawijane w liście pora - przepis

Składniki:

  • 5 dużych, jasnych części pora
  • 200 g dowolnego mięsa mielonego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 pomidor posiekany w małą kostkę
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżki tymianku

Składniki na sos: 

  • 1 szklanka dowolnego bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Odkrójcie zielone części pora. Jasne części przekrójcie wzdłuż na pół, opłuczcie, rozchylając liście i dokładnie osuszcie. Podzielcie na pojedyncze liście. 
  2. Przygotujcie farsz: wymieszajcie w misce mięso mielone z ryżem, pomidorem i wszystkimi przyprawami oraz ziołami. Dodajcie oliwę i sok z cytryny, wyróbcie. 
  3. Nałóżcie na górę każdego liścia po 1 łyżce farszu i zwijajcie ciasno, ruchem do siebie. Układajcie je ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym. 
  4. Zróbcie sos: w rondelku wymieszajcie bulion z koncentratem - aż się rozpuści. W niepełnej połowie szklanki wody wymieszajcie mąkę, wlejcie do garnka z bulionem. Mieszajcie sos na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje, doprawcie i zdejmijcie z ognia. Przestudźcie przez chwilę.
  5. Zalejcie gołąbki sosem, przykryjcie je zwilżonym i lekko zgniecionym uprzednio papierem do pieczenia, następnie arkuszem folii aluminiowej oraz pokrywką.
  6. Pieczcie w temp. 180 st. C przez ok. 1,5 godziny. Następnie zdejmijcie pokrywkę. Jeśli płynu już nie będzie, dolejcie do naczynia pół szklanki wody i pieczcie przez ok. 15 minut bez przykrycia, folii i papieru na wierzchu - powinny zrumienić się z wierzchu. 
  7. Podawajcie bez dodatków lub z tłuczonymi ziemniakami.