Gołąbki są znanym i lubianym polskim daniem. W klasycznej wersji robi się je z kapusty włoskiej, której liście należy zagotować, a następnie owinąć nimi farsz z mięsa mielonego i zagotowanego ryżu. Całość podaje się polaną sosem pomidorowym. Można jednak pokusić się o przyrządzenie tej potrawy w nieco innej wersji – wyjdzie wtedy jeszcze smaczniejsza.
Gołąbki z użyciem kiszonej kapusty
Propozycją takich gołąbków w nowej odsłonie są sarmale, czyli tradycyjna rumuńska potrawa, którą gotuje się w okolicach Nowego Roku. Podstawą tego dania są główki kapusty, ukiszone w całości.
Przygotowanie gołąbków w tym wydaniu zajmuje nieco więcej czasu, ale naprawdę warto. Choć główna różnica tkwi w kapuście, to całość naprawdę zaskakuje smakiem. Gotowe sarmale można podawać np. z kwaśną śmietaną.
Jak przygotować sarmale?
Potrzebne składniki:
- główka białej kapusty kiszonej w całości
- pół szklanki ryżu
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- mała cebula
- 250 g wędzonego boczku
- szczypta ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz
- 2 liście laurowe
- łyżeczka tymianku
- łyżka oleju
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- łyżka koncentratu pomidorowego.
Z powyższych składników wyjdzie wam około 20 porcji sarmali.
Sposób przygotowania:
- Najpierw namoczcie kapustę przez minimum godzinę. Następnie wykrójcie jej głąb i bardzo delikatnie obierzcie liście (zróbcie to tak, żeby się nie porwały). Nie wyrzucajcie skrawków kapusty, ponieważ przydadzą się później.
- Pokrójcie cebulę i podsmażcie na oleju. Gdy się już zeszkli, dodajcie do niej ryż, słodką i ostrą paprykę, połowę tymianku.
- Całość zalejcie szklanką wody i gotujcie na małym ogniu do momentu, aż zostanie wchłonięta przez ryż.
- Wymieszajcie ryż z mięsem i przyprawami,
- Następnie rozpocznijcie faszerowanie liści kapusty – wyłóżcie na każdy z nich po dwie łyżki farszu i zawijajcie tak, jak klasyczne gołąbki.
- Do garnka z grubym dnem włóżcie skrawki kapusty, połowę koncentratu pomidorowego, kilka ziarenek pieprzu, 3 ziela angielskie i liście laurowe. Całość przykryjcie plastrami wędzonego boczku.
- Ułóżcie na tym sarmale, a następnie przykryjcie kolejną warstwą boczku i kolejną porcją resztek kapusty. Całość zalejcie wodą.
- Wszystko gotujcie przez ok. 90 minut, na małym ogniu i bez przykrycia.
- Następnie potrawę wstawcie do piekarnika (rozgrzanego do 160 stopni) na kolejne 90 minut. Po tym czasie sarmale są gotowe do podania.
Komentarze