Gołąbki  znanym i lubianym polskim daniem. W klasycznej wersji robi się je z kapusty włoskiej, której liście należy zagotować, a następnie owinąć nimi farsz z mięsa mielonego i zagotowanego ryżu. Całość podaje się polaną sosem pomidorowym. Można jednak pokusić się o przyrządzenie tej potrawy w nieco innej wersji – wyjdzie wtedy jeszcze smaczniejsza.

Gołąbki z użyciem kiszonej kapusty

Propozycją takich gołąbków w nowej odsłonie są sarmale, czyli tradycyjna rumuńska potrawa, którą gotuje się w okolicach Nowego Roku. Podstawą tego dania są główki kapusty, ukiszone w całości.

Przygotowanie gołąbków w tym wydaniu zajmuje nieco więcej czasu, ale naprawdę warto. Choć główna różnica tkwi w kapuście, to całość naprawdę zaskakuje smakiem. Gotowe sarmale można podawać np. z kwaśną śmietaną.

Jak przygotować sarmale?

Potrzebne składniki:

  • główka białej kapusty kiszonej w całości
  • pół szklanki ryżu
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • mała cebula
  • 250 g wędzonego boczku
  • szczypta ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka oleju
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka koncentratu pomidorowego.

Z powyższych składników wyjdzie wam około 20 porcji sarmali.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw namoczcie kapustę przez minimum godzinę. Następnie wykrójcie jej głąb i bardzo delikatnie obierzcie liście (zróbcie to tak, żeby się nie porwały). Nie wyrzucajcie skrawków kapusty, ponieważ przydadzą się później.
  2. Pokrójcie cebulę i podsmażcie na oleju. Gdy się już zeszkli, dodajcie do niej ryż,  słodką i ostrą paprykę, połowę tymianku.
  3. Całość zalejcie szklanką wody i gotujcie na małym ogniu do momentu, aż zostanie wchłonięta przez ryż.
  4. Wymieszajcie ryż z mięsem i przyprawami,
  5. Następnie rozpocznijcie faszerowanie liści kapusty – wyłóżcie na każdy z nich po dwie łyżki farszu i zawijajcie tak, jak klasyczne gołąbki.
  6. Do garnka z grubym dnem włóżcie skrawki kapusty, połowę koncentratu pomidorowego, kilka ziarenek pieprzu, 3 ziela angielskie i liście laurowe. Całość przykryjcie plastrami wędzonego boczku.
  7. Ułóżcie na tym sarmale, a następnie przykryjcie kolejną warstwą boczku i kolejną porcją resztek kapusty. Całość zalejcie wodą.
  8. Wszystko gotujcie przez ok. 90 minut, na małym ogniu i bez przykrycia.
  9. Następnie potrawę wstawcie do piekarnika (rozgrzanego do 160 stopni) na kolejne 90 minut. Po tym czasie sarmale są gotowe do podania.