Cukinia faszerowana dla mięsożerców

Bardzo smacznym dodatkiem do cukinii jest mięso mielone. Warto wykorzystać też zdrową i modną obecnie kaszę jaglaną. Do tego ciągnący ser mozzarella i cukinia gotowa!

Cukinia faszerowana z mięsem mielonym i kaszą jaglaną:

Składniki: 3 cukinie, 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 450 g mięsa mielonego,1/2 szklanki bulionu 75 g mozzarelli, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, i pieprz, majeranek i tymianek do smaku.

Na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek i mięso. Mięso usmażyć, dodać kaszę, następnie zalać bulionem i dusić pod przykryciem, aż cały płyn odparuje, a kasza będzie miękka. Doprawić do smaku przyprawami, wmieszać koncentrat i odstawić do ostudzenia. Mozzarellę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć  i nałożyć do każdej farsz. Taka cukinia faszerowana powinna zapiekać się przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz inny przepis na cukinię faszerowaną.

 

 

Cukinia faszerowana dla miłośników ryby

Jeśli chcemy, by cukinia faszerowana smakowała dobrze, wybierzmy wyraziste w smaku dodatki. Cukinia sama w sobie ma dość delikatny smak, dlatego dopiero w towarzystwie zyskuje. Tuńczyk i suszone pomidory sprawdzą się doskonale.

Cukinia faszerowana ryżem, tuńczykiem:
Składniki: 3 cukinie, 100g ryżu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 cebula,1 ząbek czosnku,  słoiczek suszonych pomidorów, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, sól, pieprz, oregano.
Ryż gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Na patelni szklimy cebulkę, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Wsypujemy ugotowany ryż, dodajemy łyżeczkę masła i kurkumę. Smażymy, aż ryż zabarwi się na żółto. Dodajemy odcedzonego tuńczyka, pokrojone w paseczki suszone pomidory i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Cukinie kroimy na pół, wydrążamy i faszerujemy. Warzywa zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
 

 

 

Cukinia faszerowana dla wegetarian

Wegetarianie, czyli osoby, które nie jedzą mięsa i ryb, w inny sposób musza dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnego białka. Jeśli marzy nam się cukinia faszerowana bez mięsnej wkładki, sięgnijmy po rośliny strączkowe.

Cukinia faszerowana kuskusem i fasolą:

Składniki: 3 cukinie, 1 szklanka kaszy kuskus, 1 czerwona cebula, 1 zielona papryka,  ½ puszki czerwonej fasoli, 1/3 puszki kukurydzy, 3 pomidory, sól, pieprz, oregano.

Kaszę kuskus zalej bulionem, przykryj i odstaw, aż wchłonie cały płyn. Cebulę zeszklij na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę przesmaż. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone drobno pomidory i smaż, aż płyn odparuje, pomidory zgęstnieją a papryka zmięknie. Dodaj fasolę i kukurydzę, dopraw do smaku. Dodaj kuskus i wymieszaj całość. Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Zobacz jeszcze więcej pomysłów na faszerowaną cukinię i inne dania z cukinii.