Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie dokładnie myjemy i przekrawamy na pół po długości, z każdej połówki wydrążamy środek, uważając aby nie przeciąć skórki. Cukinie te układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posypujemy jarzynką.
2.Wycięty środek z cukinii kroimy na drobniutką kostkę. Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i również kroimy w niedużą kostkę. Osobno kroimy w malutką kosteczkę cebulę i czosnek.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy cebulę i czosnek i rumienimy na złoto, następnie dodajemy paprykę i miąższ cukinii. Często mieszając smażymy przez około 5 minut, po czym dodajemy mięso mielone, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut. Pomidory bez skórek kroimy na niewielkie kawałki i dorzucamy do duszącego się farszu, posypujemy pieprzem i jarzynką. Na dość dużym ogniu, bez przykrycia, często mieszając dusimy, aż cały płyn z patelni odparuje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Po czym dodajemy starty na drobnych oczkach żółty ser i natkę pietruszki, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Z połówek cukinii wylewamy powstałą wodę, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym i do każdej połówki nakładamy farsz.
4.Cukinie faszerowane stawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut.
Komentarze