Orzechy wszelakie są naszymi najczęstszymi "gośćmi" na okres Świąt Bożego Narodzenia. A szkoda,bo zawierają wiele cennych witamin, minerałów, potrzebnych nam na co dzień. Orzechy bowiem: odmładzają, poprawiają pamięć, chronią przed chorobami.


Rozróżniamy wiele rodzajów orzechów, o różnym kształcie i smaku:
Orzechy włoskie są idealne dla wegetarian, bo zawierają cenne białko, podobne do tego zawartego w mięsie. Mają działanie uspakajające, zapobiegają przemęczeniu. Są pomocne przy chorobach: serca ,miażdżycy, anemii. Poprawiają ostrość widzenia i stan skóry. Obniżają poziom złego cholesterolu.


Orzechy laskowe -  korzystne dla mózgu, pamięci, samopoczucia. Zawierają niewiele kalorii.  


Orzechy nerkowca - to "skarbnica" cynku. Mają zbawienne działanie dla naszej cery, włosów, paznokci. Także dla zdrowia  i urody. Zapobiegają infekcjom, uspokajają nerwicowców.


Orzechy ziemne - ich ważnym składnikiem jest kwas foliowy, korzystny dla kobiet w ciąży. Są pożywne, zatem wskazane dla cukrzyków. Chronią przed nowotworami.


Orzechy pistacjowe - to cenne źródło żelaza. Polecane dla osób przemęczonych i przy anemii.


Orzechy kokosowe - są niskokaloryczne, polecane dla osób z nadwagą. Obfitują w witaminę C.


Orzechy macadamia - obniżają ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Sa pomocne przy: stresie, problemami z pamięcą, koncentracją. Poprawiają naszą urodę.


Po za tym orzechy wykorzystujemy w kuchni: do ciast, deserów, zup, surówek, do dań: z sera, mięs, ryb , makaronów. Produkuje się z nich olej, a także nalewki tzw orzechówkę- skuteczną na żołądek. Zatem niech orzechy staną się naszą codzienną, zdrową przekąską. A także niech będą dodatkiem do wyśmienitych dań.