Szynkowar to urządzenie, które pozwoli nam na domowe przygotowanie potraw mięsnych - szczególnie chodzi tu o wędliny domowe.

Własne wędliny są o niebo smaczniejsze niż kupne, zdrowsze, bo wiemy jakie dodatki użyliśmy do nich, oraz tańsze i mniej kaloryczne. A do tego doprawiamy po siebie więc wydobywamy taki smak jaki chcemy. Pracę w przygotowywaniu takich wędlin ułatwi nam szybkowar.

Szynkowar -  rodzaje- w zależności jak duże kawałki wędliny chcemy otrzymać:

  • Prasowanka (szynkowar) „Singiel” o pojemności 900 g
  • Prasowanka (szynkowar) „Duet” o pojemności 1500 g
  • Prasowanka (szynkowar) „Tercet” o pojemności 2100 gram
  • Prasowanka (szynkowar) „Kwartet” o pojemności 3600 gram

 

Mam model najmniejszy SINGEL - na pierwszy rzut wydawał mi się za mały, ale po pierwszej przygodzie wędliniarskiej stwierdzam, że dla 1-2 osób jest rewelacyjny.  Ten szynkowar wymaga ok 83 dag mięsa, więc nie jest mały. Wychodzi z niego odpowiedni kawałek wędliny który spokojnie zjemy w przeciągu kilku dni i możemy zrobić nowy, świeży.

Sam szynkowar nie jest skomplikowany, potrzebujemy jedynie cierpliwości i dość wysoki garnek.

Produkt wykonany jest ze stali nierdzewnej dopuszczony do kontaktu z żywnością.

Komplet zawiera:
praskę, podkładkę i klamrę dociskową ze sprężyną, jak również receptury prasowanek, aby ułatwić przygodę z szynkowarem.

Fantastyczne jest to, że możemy eksperymentować, mieszając różne rodzaje mięsa, dodatki, a wędlina wychodzi zawsze smaczna.

Należy przestrzegać kilku wskazówek, aby wędlina wyszła pyszna i doskonale się kroiła.

  • uwaga aby nie przesolić!
  • przygotowujemy odpowiednią ilość mięsa i dodatków (możemy oczywiście przygotować podwójną ilość mięsa i będziemy robić dwie porcje przez 2 dni)
  • dociskamy farsz w prasce, aby wypełnił on wszystkie szczeliny
  • jeśli nie używamy mięsa które nam „sklei” całość dodajemy żelatynę (ja nie dodawałam jeszcze jej, wystarczy że część mięsa zmielimy w maszynce do mięsa i pomieszamy z kawałkami np. pokrojonymi w kostkę)
  • dobrze i równo założymy klamrę dociskową (bardzo łatwa w użyciu)
  • na dno garnka należy włożyć ściereczkę albo kratkę, aby szynkowar nie stał bezpośrednio w garnku
  • wstawiamy szynkowar do garnka z wrzącą wodą (woda musi sięgać do 1 cm poniżej brzegów praski)
  • gotujemy pod przykryciem
  • gotujemy w temperaturze ok 90 stopni (tutaj przydatny jest termometr)
  • po odpowiednim czasie gotowania- wyjmujemy szynkowar z garnka, ale nie otwieramy go, zostawiamy w chłodnym miejscu do  wystygnięcia (ja zostawiam na całą noc)
  • aby łatwo wyjąć wędlinę należy wstawić praskę na moment do garnka  z gorącą wodą, po chwili przechylić praskę i wędlina sama bez problemu wyjdzie.

W szynkowarze robiłam już pasztet, boczek i różne szynki. Polecam zakup szynkowaru i rozpoczęcie własnej przygody z wędlinami.

Polecam dodatki, które mogą być przydatne:

  • przyprawy
  • woreczki foliowe (np. do pasztetu)
  • termometr