Marzy wam się ciastko jak z cukierni, ale macie lekkiego „lenia”? Przygotowanie warstwowego deseru z dobrze ściętym i smacznym kremem nie musi rozciągać się na długie godziny. Nikt nie oprze się puszystemu, a jednocześnie lekkiemu budyniowcowi. To ciasto doskonałe na specjalną okazję, dla wyjątkowych gości. Waniliowy krem smakuje niebiańsko, a ciasto przyjemnie chrupie. Jedyny wysiłek z waszej strony polega na dokładnym wymieszaniu kremu. Reszta robi się sama. Ciasto złożycie w 2-3 minuty. 

Ciasto budyniowiec - wykwintny kremowy deser bez wysiłku

Budyniowiec bez pieczenia i wysiłku zrobić możecie na bazie kilku różnych ciast. Klasyczna propozycja to blaty z kruchego ciasta, ale wymaga ono uwagi, dokładnego wyrobienia, precyzji i czekania. Nie ma też pewności, że wyjdzie.

Budyniowiec na herbatnikach czy też na krakersach wychodzi zawsze. Będzie niezłym zastępstwem, ale bardziej na co dzień. Jeśli zależy wam na bardziej eleganckim efekcie, sięgnijcie po rolkę gotowego ciasta francuskiego. Jest ono niedrogie, a przy tym daje wykwintny efekt - jak z cukierni.

Cieniutkie jak listki płatki ciasta osłaniają 2 warstwy delikatnego, słodkiego kremu budyniowego z dodatkiem śmietany kremówki. Jeśli chcecie, możecie dodać więcej lub mniej cukru - w zależności od preferencji. Słodki jest również budyń i wierzch ciasta, posypany cukrem pudrem.

Budyniowiec na cieście francuskim - przepis 

Składniki (na formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm):

  • 500 ml mleka
  • 1-2 opakowania budyniu waniliowego w proszku z cukrem 
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić 1 laską wanilii)
  • 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki 30%
  • 3 arkusze ciasta francuskiego (o wymiarach ok. 25 x 35 cm)

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszajcie w garnku ok. 100 ml mleka z proszkiem budyniowym - za pomocą rózgi lub blendera. Dodajcie cukier, resztę mleka i laskę wanilii.
  2. Podgrzejcie wszystko razem, jednocześnie mieszając - by cukier się rozpuścił. Gdy mleko będzie ciepłe, wyjmijcie wanilię.
  3. Gdy mleko się zagotuje, energicznie mieszajcie masę i zmniejszcie ogień pod garnkiem. Zdejmijcie budyń z ognia i dodajcie esencję waniliową, jeśli nie korzystaliście z laski. 
  4. Wymieszajcie, obłóżcie folią spożywczą tak, by stykała się z powierzchnią budyniu i wystudźcie całkowicie.
  5. Gdy budyń wystygnie, ubijcie zimną kremówkę na wysokich obrotach na sztywno, dodajcie partiami do budyniu i zmiksujcie na gładki krem o jednolitej konsystencji. Schłodźcie krem w lodówce.
  6. Rozłóżcie 3 płaty ciasta francuskiego na osobnych blaszkach i pieczcie w temp. 220 st. przez ok. 10-12 minut. Jeśli zarumienią wam się wcześniej, wyjmijcie i wystudźcie. 
  7. Przełóżcie na płaską blaszkę 1 płat upieczonego ciasta (spód). Wyłóżcie na niego połowę budyniu, przykryjcie kolejnym płatem i rozłóżcie na nim pozostały krem. 
  8. Przykryjcie wierzch 3. płatem, lekko dociśnijcie i wstawcie budyniowiec na 1-2 godziny do lodówki. 
  9. Przed podaniem posypcie cukrem pudrem. Pokrójcie w kwadraty, jak kremówkę.