Krem waniliowo-budyniowy z mascarpone

4.37 (218 ocen)

  • 60 min

Krem jest bardzo smaczny, delikatny i lekki.Możemy go wykorzystać do deserów, ciast owocowych oraz tortów. Krem ten nadaje się również do dekorowanie muffinek i tortów.Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem

  • 60 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI: na 1,2 kg kremu (do przełożenia i dekoracji średniego tortu o średnicy 22-25 cm
    Czas przygotowania + czas chłodzenia
    ok. 60 minut

    3 żółtka
    1 jajko
    100-120 g cukru
    50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
    0,5 l mleka
    łyżeczka masła
    1 laska wanilii lub esencja waniliowa
    szczypta soli
    500 g serka mascarpone (dobrze schłodzony)

Wystaw ocenę:

4.37 (218 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Krem waniliowo-budyniowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Laskę wanilii przeciąć,wyskrobać ziarenka i dodać do mleka. Mleko zagotować. Żółtka i jajko zmiksować cukrem i solą na puszysty kogel-mogel. Dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Zalać gorącym mlekiem, wymieszać, przelać do garnka i gotować przez 2 minuty mieszając, żeby nie przypalić. Gorący budyń przelać do szklanej lub metalowej miski.
    Przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchni, gdy lekko przestygnie wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 2.
    Zimny budyń miksujemy przez kilka sekund. Dodajemy zimny serek mascarpone i wszystko krótko miksujemy lub mieszamy rózgą, uważając, żeby nie powstało masło.
    Gotowy krem wstawiamy na pół godziny do lodówki.
    Schłodzonym kremem przekładamy tort/ciasto i dekorujemy według gustu.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mascarpone Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować