Racuchy to obiad lub deser wyczekiwany nie tylko przez dzieci, ale i przez wielu dorosłych. Ich smak przenosi do lat dzieciństwa. Nie ma zbyt wielu sceptyków. Delikatne placki z patelni smakują wszystkim. Racuchy na skyrze są sycące, a z odpowiednimi dodatkami "na bogato" będą wspaniałym podwieczorkiem. Możecie je podać i bez owoców, i jak klasyczne racuchy z jabłkami lub innymi owocami. Skyrniki są jednak wyjątkowe - z innych powodów. 

Co to jest skyr?

Skyr pochodzi z Islandii. W tamtejszym Muzeum Narodowym można zobaczyć słój z 1000-letnim skyrem. Jest to gęsty, kremowy jogurt ze zsiadłego mleka, dość często odtłuszczonego. 1 kg jogurtu pozyskuje się z 5 l mleka. Od innych jogurtów różni się również mniejszą zawartością cukru (laktozy). Naturalny skyr bez dodatków ma też sporo białka (ok. 12 g / 100 g), a jednocześnie niewiele kalorii (ok. 64 kcal / 100 g). 

Jak zrobić racuchy na skyrze?

Nic prostszego. Z takim śniadaniem czy deserem poradzi sobie nawet roztargniony nastolatek. Wystarczy wymieszać skyr z cukrem, 3 łyżeczkami oleju i aromatem waniliowym do połączenia składników. Wbijcie do takiej masy jajko i ponownie wymieszajcie. 

Następnie, do mokrych składników dodajcie mąkę (najlepiej wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia). Najlepiej wsypywać ją partiami, ciągle mieszając - by nie powstała zbita bryła ciasta. Na 250 g mąki przypada w tym przepisie 250 g skyru - to gwarancja puszystości i miękkości placków, a jednocześnie tego, że nie rozejdą się na patelni. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajcie pokrojone w kostkę jabłka (lub pomińcie dodatki i od razu smażcie). Nie musicie dodawać na patelnię dużo oleju - wlewaliście go już do ciasta.

Gdy racuchy na skyrze naturalnym wam się już znudzą, możecie sięgnąć po różne warianty smakowe tego jogurtu (w wersji gęstszej, do jedzenia, nie pitnej). Wtedy dodawajcie do masy już mniej cukru - taki jogurt jest słodzony. 

Przepis na skyrniki

Składniki:

  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 250 ml naturalnego skyru 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu lub cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki oleju
  • olej do smażenia

Dodatkowo, opcjonalnie (można pominąć): 2 duże jabłka - jeśli chcecie zrobić racuchy na skyrze z jabłkami. 

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszajcie w misce wszystkie składniki z wyjątkiem jajka, mąki i proszku do pieczenia.
  2. Do gładkiej masy wbijcie jajko, wymieszajcie do połączenia z resztą składników, a następnie przesiejcie do środka mąkę z proszkiem do pieczenia, partiami - jednocześnie ciągle mieszając.
  3. Po wyrobieniu masy możecie do niej opcjonalnie dodać jabłka pokrojone w kostkę. 
  4. Smażcie partiami na odrobinie rozgrzanego oleju (pamiętajcie, że jest już w cieście), z obu stron na złoty kolor. 
  5. Przed podaniem wyłóżcie na ręcznik papierowy, by obciekły z tłuszczu. 

Gotowe skyrniki jedzcie na ciepło lub na zimno, z ulubionymi dodatkami.