Bób w Chinach uprawiany jest już od 5000 lat. Wspominali o nim w swych dziełach Homer i Herodot. Ponieważ szybko zaspokaja głód i dostarcza sporo energii w starożytności i średniowieczu był raczej pospolitym pokarmem. Wierzono, że złożony w ofierze umożliwia kontakt ze światem nadprzyrodzonym. Dziś uprawia się go na wszystkich kontynentach.
Bób właściwości
Sporych rozmiarów strąki kryją w sobie 3-5 nerkowatych ziaren. To właśnie one uznawane są za przysmak. Bób zawiera dużo białka i węglowodanów. Są także źródłem witamin B1, B2, PP, C oraz wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i karotenu. Dostarcza również sporo błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Bób kalorie
Warzywo to, podobnie jak ziemniaki, jest dość kaloryczny (100 g ugotowanych ziaren zawiera 85 kcal). W dietach wegetariańskich zastępuje mięso.
Bób gotowanie
Najsmaczniejsze są młode jasnozielone nasiona. Można je jeść same, a także jako dodatek do dań głównych. Najlepiej smakują ugotowane w osolonym wrzątku i okraszone odrobiną masła lub przyrządzone „po grecku” – z oliwą i cebulą. Nasiona bobu są wyśmienitym składnikiem zup, sałatek oraz jarskich kotletów. Nadają się również na farsze, purée czy pastę do chleba. Zaleca się jedzenie nieobranych ziaren, ponieważ łupiny bobu ułatwiają trawienie.
Bób doskonale nadaje się do mrożenia - zobacz przepis na bób mrożony
Opracowano na podstawie listów Moniki Chełmoniak z Kalisza i Wandy Potockiej z Białegostoku.
Dziękujemy.
Fot.: chihana – Fotolia
Więcej o bobie znajdziesz w naszych artykułach:
Sałatka z bobem - 3 najlepsze przepisy
Bób - przepis na zielone dania
Komentarze