Bób – przepis na kotlety

Bób i ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy też zeszkloną cebulkę i ząbek czosnku. Do masy warzywnej dodajemy jajka oraz odrobinę mąki, by zagęścić masę. Doprawiamy do smaku solą u pieprzem. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.

Bób – przepis na sałatkę

Ugotowany bób mieszamy z pokrojonymi pomidorami (najlepiej obrać je wcześniej ze skórki). Jeśli wolimy bardziej sycącą wersję do sałatki można dodać też pokrojony w kostkę i usmażony boczek, który nada naszemu daniu jeszcze ciekawszego smaku. Możemy całość  posypać posiekanym koperkiem. Z oliwy, miodu, soku z cytryny soli, pieprzu i świeżego tymianku przygotowujemy sos. Polewamy nim warzywa i przekładamy do miski. Po wierzchu posypujemy wiórkami z sera typu Parmezan.

Jeszcze wiecej przepisów na bób w formie sałatki znajdziesz w naszym artykule: Sałatka z bobem - 3 najlepsze przepisy.

Bób – przepis na pęczotto

Na oliwie szklimy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy kaszę pęczak i chwilę przesmażamy. Zalewamy kaszę winem i smażymy, aż płyn odparuje. Porcjami wlewamy bulion do kaszy i dolewamy kolejną porcję płynu dopiero, kiedy wchłonie tę wcześniejszą.  Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy bób oraz czerwoną cebulę i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy startym Parmezanem i podajemy.

Bób – przepis na makaron

Makaron muszelki gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni wraz z czosnkiem. Podlewamy białym winem i dodajemy pomidorki oraz bób. Doprawiamy o smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i podajemy.

Zanim jednak zabierzesz się za bób, przeczytaj nasz poradnik "Jak ugotować bób"

Jeszcze Ci mało dań, w których pojawia się bób? Przepis na wykorzystanie tych zielonych fasolek w pysznych daniach znajdziesz w naszej galerii Potrawy z bobu.