Kwaśny smak to znak rozpoznawczy bigosu. Nie powinien być jednak zbyt intensywny, dlatego niektórzy przepłukują kiszoną kapustę pod bieżącą wodą, by pozbyć się z niej nadmiernej kwasowości. Istnieje jednak jeszcze inny sposób na zbalansowanie smaku tego dania. 

Jakie składniki dodaje się do bigosu? 

Ile pań domu, tyle przepisów na bigos. Receptury różnią się między sobą w zależności od regionu Polski, z którego pochodzą, jak również - indywidualnych preferencji smakowych wykonujących je osób. Niemniej w tradycyjnym staropolskim bigosie zwykle znajdziecie: 

  • kapustę kiszoną, 
  • poszatkowaną, świeżą kapustę, 
  • suszone grzyby,  
  • różnorodne mięsa, wędliny i kiełbasy, 
  • suszone śliwki, 
  • cebulę. 

Co dodać do bigosu, by przełamać jego kwaśny smak? 

Sekretnym składnikiem, przełamującym kwaśny smak tego dania, są powidła śliwkowe. Ten znakomity dodatek uszlachetnia i wzbogaca smak bigosu, który staje się idealną kompozycją smaków: słodkiego i kwaśnego. Z czego słodki, śliwkowy posmak jest nieoczywisty i intrygujący. Powidła śliwkowe to kwintesencja tego, co w śliwkach najlepsze – wyrazistej, głębokiej słodyczy, która świetnie komponuje się z kapuścianymi daniami. Wystarczy, że dodajcie kilka łyżek tego owocowego smakołyku do potrawy. 

Jakich przypraw użyć do bigosu?

Użycie powideł śliwkowych to niejedyny sposób na wzbogacenie smaku bigosu. Dodatek czerwonego wina czy koncentratu pomidorowego dobrej jakości również sprawiają, że smak dania się poprawia i staje wielowymiarowy. Do bigosu warto również dodać konkretne przyprawy: 

  • majeranek, 
  • kminek, 
  • owoce jałowca, 
  • tymianek, 
  • ziele angielskie,  
  • liście laurowe. 

Zobaczcie, które z nich najbardziej pasują do waszego gustu kulinarnego i nie bójcie się po swojemu przyprawiać bigos.