Świat oszalał na punkcie awokado. W różnych częściach globu powstały już knajpki, w których całe menu oparte jest właśnie o ten zielony owoc, była też moda na avolatte, czyli sposób na serwowanie kawy w połówce awokado, serwisy lifestylowe donoszą o modzie na chowanie pierścionka zaręczynowego w miejscu po pestce. My jednak skupimy się na bardziej kulinarnych zastosowaniach owocu smaczliwki i poświęconej im książce.

 

Dlaczego awokado lepiej włączyć do swojej diety niż wykorzystywać je jako zamiennik filiżanki do kawy? Bo to prawdziwa bomba witaminowa! To źródło białka i błonnika, witamin z grupy B, E, K, A i zdrowych tłuszczów, po które warto sięgać.

 

Skoro więc awokado to produkt, który powinien znaleźć się w naszym menu, jak wykorzystać je w kuchni? Aż 50 pomysłów na odpowiedź na to pytanie ma autorka książki Awokado. Heather Thomas podzieliła przepisy na 5 grup - zależnie od pory dnia. Mamy tu klasyczne pomysły śniadaniowe i na dania obiadowe, ale zaskakujący dla niektórych może być rozdział o deserach przygotowanych na bazie awokado. Zapowiada się pysznie!

 

Sporo w Awokado jest pomysłów na dania z różnych stron świata. Jest i meksykańskie śniadaniowe burrito, francuskie tosty, sushi z awokado i krewetkami, krewetki po jamajsku, sajgonki, włoska bruschetta z dodatkiem wędzonego łososia, taco i oczywiście guacamole na kilka sposobów. Ciekawą propozycją jest też angielski deser Eaton mess z awokado i truskawkami. Różnorodność przepisów to dowód na to, że owoc ten pasuje do wielu składników i dań, od nas tylko zależy, do czego go wykorzystamy, a ta książka z pewnością nam w tym pomoże.

 

Przepisy są dość proste, większość z nich szybka do przygotowania, a sama książka czytelna i przejrzysta. Podoba mi się, że pomysły na dania opierają się na zdrowych składnikach. Kolorowe sałatki, sycące obiady z kaszami i warzywami w roli głównej, sporo pomysłów na dania z wykorzystaniem ryb. Kiedy dodamy to tych potraw jeszcze awokado, otrzymujemy pyszny, pełen zdrowia posiłek.

Duży plus dla mnie to wskazówki, jak daną potrawę, dzięki kilku zmianom, możemy urozmaicić lub zmodyfikować. Dla osób, które dopiero szukają swoich ulubionych pomysłów na awokado, te wskazówki będą pomocne i zachęcą do dalszych eksperymentów.

 

Jeśli jesteście miłośnikami awokado i zajadacie je co kilka dni na kanapce z pomidorem czy jajkiem w koszulce (tak jak ja), ta książka jest dla Was. Pomoże odkryć ten owoc na nowo i wykorzystać je na różne sposoby. Jest tu tyle ciekawych pomysłów, że zaraz po przekartkowaniu książki będziecie chcieli przetestować któryś z przepisów. A jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z tym produktem, też docenicie tę książkę, bo pozwoli odkryć, jak nie tylko pełnym zdrowia, ale i uniwersalnym składnikiem jest awokado!