Sałatka z awokado i pasta z awokado to chyba najpopularniejsze patenty na ten owoc. Tym razem skupiamy się na pierwszym temacie - lekkim daniu na obiad, kolację, spotkanie z przyjaciółmi czy drugie śniadanie. Dzięki temu, że awokado jest sycące, można z nim przygotować także smaczne propozycje do lunchboxu, a takie danie będzie pełnowartościowym posiłkiem do pracy. Awokado to także idealny składnik sałatek warstwowych – jego zielony kolor doskonale pasuje do innych kolorowych warstw takich sałatek.

Awokado ma tę zaletę, że pasuje do wielu składników. Ma charakterystyczny, choć nie bardzo intensywny smak, dlatego można z nim komponować wiele dań. Pamiętajmy jednak, że aby nasza sałatka z awokado nie była mdła, należy do niej dobrać odpowiednie składniki, które podbiją smak tego owocu. Możemy tę kwestię rozwiązać na dwa sposoby – albo za pomocą doboru składników, które trafią do naszej sałatki lub przygotowując aromatyczny sos, który podbije smak całego dania.

I tak do awokado doskonale pasuje wędzony łosoś, tuńczyk, charakterystyczne w smaku sery- feta, halloumi, gorgonzola oraz wiele warzyw – lekkie sałaty, pomidory, papryka, rzodkiewka to tylko kilka z nich. Ciekawym połączeniem jest podawanie tego zielonego owocu w towarzystwie cytrusów – na przykład słodkich pomarańczy, mango lub brzoskwini.

 

Jeśli chodzi o sos do sałatki z awokado, wykorzystajmy sprawdzone połączenia. Inspiracją niech dla nas będzie guacamole, w którym awokado łączy się z limonką, chilli i czerwoną cebulą. Bazując na tych trzech składnikach przygotować możemy sos. Wystarczy dodać do nich oliwę, sól i pieprz, szczyptę cukru, wymieszać i polać wszystkie składniki. Prosty winegret też doskonale się tu sprawdzi. Więcej inspiracji znajdziesz w naszej galerii.