Marieta Marecka znana może być szerszej publiczności z programu, który prowadzi na jednym z kanałów kulinarnych. Książka, którą napisała jest zbiorem przepisów z programu, ale nie tylko – pokazuje w niej lubiane przez siebie dania i potrawy, które goszczą na jej stole. Choć książka nosi tytuł „ABC gotowania”, myślę, że nie jest to pozycja wyłącznie dla osób, które stawiają w kuchni pierwsze kroki.

Zacznijmy jednak od początku. We wstępie czekają na nas porady, które ułatwią gotowanie, a o których zapominać mogą wytrawni kucharze. Dowiemy się z nich, jak ugotować perfekcyjne jajko na miękko, jakie są składniki najlepszego ciasta naleśnikowego, jak wybierać dobre ziemniaki, a następnie je ugotować. Dowiemy się jak zrobić składnik-bazę wielu dań – bulion oraz jak gotować kasze. Autorka zdradzi też, jakie są najbardziej potrzebne kulinarne sprzęty i w co warto wyposażyć kuchnię, by ułatwić sobie pracę.

Mając wiedzę podstawową, możemy przejść do praktyki, czyli gotowania. Część z przepisami podzielona została na działy odpowiadające posiłkom spożywanym w ciągu dnia. Mamy tu więc: śniadania, przekąski i małe dania, zupy, dania obiadowe, słodkości oraz dodatki. Przepisy są różnorodne – od znanych zrazów, schabu ze śliwką, kopytek, czy krupniku przez chilli con carne, tatar z łososia i zupy cebulowej z grzankami.  Znajdziemy tu też wariacje na temat znanych dań – zielone kluski śląskie, orzotto z pęczaku i ziemniaki księżnej. Przepisy są ciekawe i można je wykorzystać na różne okazje.

Każdy przepis w książce "ABC gotowania" zajmuje dwie strony – na jednej mamy duże, apetycznie zdjęcie potrawy, druga część rozkładówki zajmuje przepis. A jest on niebanalny – lista składników pokazana została w formie listy ze zdjęciami, na której widzimy dokładnie, jakich produktów i jakiej ich ilości potrzebujemy.  To ciekawe rozwiązanie nie tylko wizualne, ale przydatne też tym, którzy nie do końca kojarzą wszystkie produkty, które potrzebne są do przygotowania danego przepisu.

Bardzo podobają mi się rady pod listą składników – są to wskazówki, ile porcji wyjdzie nam z danego przepisu, na co warto uważać, przygotowując potrawę lub na co można wymienić produkt, którego akurat nie uda nam się kupić lub nie mamy go pod ręką. To zdecydowanie ułatwia pracę nie tylko początkującym, ale i tym, którzy lubią gotować spontanicznie.

Kolejny element przepisu to sposób jego wykonania. I tu kolejny plus, bo każdy krok opatrzony jest zdjęciem, które prezentuje, dany etap. To bardzo wartościowy dodatek, pozwalający odnieść kulinarny sukces. Z pewnością takie przepisy krok po kroku przydadzą się wszystkim, którzy chcieliby skorzystać z przepisów autorki, nie mamy tu tylko przepisów klasycznych, ale niebanalne pomysły.

Przepis wieńczy krótka notka jak przygotowaną potrawę podać, czy można ją mrozić i odgrzewać oraz wzbogacić jej smak. Dzięki takim poradom nic się nie zmarnuje a dodatki urozmaicą smak.

"ABC gotowania" to książka, która przyda się wszystkim lubiącym gotować. Jest to pozycja wartościowa nie tylko dla amatorów, ale i osób, którym często brakuje pomysłów. Dzięki zdjęciom ilustrującym poszczególne etapy wykonania przepisu, te bardziej skomplikowane receptury staną się proste i dostępne dla każdego. Myślę, że warto mieć ją na swojej półce.