Moja rodzina to zdecydowanie sami mięsożercy,więc pozycja idealnie wpasowała się w nasze menu.Sama już okładka urzekła mnie interesującą oprawa graficzną,która zdecydowanie zachęca do kupna książki.Jednak to co znajdziemy w jej środku zdecydowanie robi wrażenie.


Pozycja ta to zbiór przeszło stu przepisów na wykwintne aczkolwiek proste i nieskomplikowane dania.Wstępem do książki są podstawowe informacje dotyczące kupowania,przechowywania mięsa i terminologia.Następne strony prezentują nam poszczególne rodzaje mięsa takie jak: wołowina,cielęcina,jagnięcina,wieprzowina i dziczyzna.Porady techniczne dotyczące m.in. luzowania udźca jagnięcego, wiązania mięsa czy czy oczyszczanie moskta.Wszystkie porady zawierają bardzo przejrzyste i efektowne zdjęcia.


Przepisy podzielone są na pięć rozdziałów:
potrawy smażone
potrawy pieczone
potrawy duszone,
gulasze, zapiekanki i potrawy curry
potrawy grillowane


Potrawy zawierają szczegółowe opisy dotyczące czasu przygotowania potrawy,pieczenia czy ilość porcji.Każdy przepis opatrzony jest pięknymi zdjęciami autorstwa Julie Renouf.Dla osób mieszkających w Polsce minusem będzie to,że książka zawiera sporo przepisów na jagnięcinę.Niestety w Polsce to mało popularne i trudno dostępne mięso,a szkoda :(


W książce znajdziemy cenne informacje takie jak: przyrządzić dobry bulion wołowy,jakie dobrać zioła i przyprawy oraz wskazówki dotyczące duszenia,pieczenia czy grillowania.Między przepisami znajdują się krótkie przepisy na marynaty,sosy i dodatki do mięs.Jedynie czego mi brakuje w tej książce to propozycji win,które są niezbędnym dodatkiem do mięs.


Zakończeniem książki są tabele przeliczeń i alfabetyczny indeks potraw.


Czy polecam tą książkę? Zdecydowanie tak!!! Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni,bo potrawy choć nieskomplikowane robią wrażenie nie tylko wzrokowe jak i smakowe.