Goździki to niepozorna przyprawa, często kojarzona jedynie z grzańcem czy dodatkiem do piernika na święta. Olejki eteryczne w nich zawarte, mają działanie odkażające oraz regulujące procesy trawienne. Goździki pochodzą z rejonów wysp korzennych Moluki, natomiast były uprawiane także w Chinach, gdzie nazywano je "ptasimi języczkami". Rozgryzione są wspaniałym remedium na ból zęba czy dziąseł, spowodowany stanem zapalnym. To szybki sposób na przeczekanie, nim umówicie wizytę u dentysty. Sprawdźcie, jaką jeszcze moc kryją w sobie.
Jak zrobić napar z goździków uspokajający jelita?
Napar z goździków jest przygotowywany w niezwykle prosty sposób. Wystarczy woda i przyprawa. Działanie tej mikstury jest o wiele bardziej złożone niż same przygotowanie. Sprawdźcie sami, a z pewnością nie pożałujecie. Herbatka na skołatany żołądek na wyciągnięcie ręki.
Składniki:
- 1 łyżeczka goździków (całych) lub 1,5 łyżeczki goździków suszonych i mielonych,
- 250 ml wody (w temperaturze około 90 stopni Celsjusza).
Przygotowanie:
- Goździki wsypcie do szklanki i zalejcie gorącą wodą i przykryjcie spodeczkiem;
- Po 8 minutach usuńcie je i pijcie napar partiami;
Jeśli używacie mielonej przyprawy działanie jest podobne:
- Wsypcie je do szklanki i zostawcie przez 8-10 minut pod przykryciem;
- Po tym czasie odcedźcie je z gotowego naparu.
Poukładane i posortowane w ten sposób usprawnią pracę
Właściwości goździków
Nieocenione właściwości tych drobnych roślin wspomagają w wielu dolegliwościach:
- obniżają poziom cukru we krwi i regulują przemianę materii,
- sprawdzają się jako środek uśmierzający ból zęba i dziąseł,
- doskonałe na ból głowy oraz napięciowe bóle mięśni,
- polecane są w leczeniu grzybicy, kandydozy,
- działają przeciwwirusowo oraz napotnie,
- miejscowo stosowane są w stanach zapalnych,
- olejek eteryczny działa wykrztuśnie i antybakteryjnie, rozrzedzając zalegającą wydzielinę.
Komentarze