Goździki to niepozorna przyprawa, często kojarzona jedynie z grzańcem czy dodatkiem do piernika na święta. Olejki eteryczne w nich zawarte, mają działanie odkażające oraz regulujące procesy trawienne. Goździki pochodzą z rejonów wysp korzennych Moluki, natomiast były uprawiane także w Chinach, gdzie nazywano je "ptasimi języczkami". Rozgryzione są wspaniałym remedium na ból zęba czy dziąseł, spowodowany stanem zapalnym. To szybki sposób na przeczekanie, nim umówicie wizytę u dentysty. Sprawdźcie, jaką jeszcze moc kryją w sobie.

Jak zrobić napar z goździków uspokajający jelita?

Napar z goździków jest przygotowywany w niezwykle prosty sposób. Wystarczy woda i przyprawa. Działanie tej mikstury jest o wiele bardziej złożone niż same przygotowanie. Sprawdźcie sami, a z pewnością nie pożałujecie. Herbatka na skołatany żołądek na wyciągnięcie ręki.

Składniki:

  • 1 łyżeczka goździków (całych) lub 1,5 łyżeczki goździków suszonych i mielonych,
  • 250 ml wody (w temperaturze około 90 stopni Celsjusza).

Przygotowanie:

  1. Goździki wsypcie do szklanki i zalejcie gorącą wodą i przykryjcie spodeczkiem;
  2. Po 8 minutach usuńcie je i pijcie napar partiami;

Jeśli używacie mielonej przyprawy działanie jest podobne:

  1. Wsypcie je do szklanki i zostawcie przez 8-10 minut pod przykryciem;
  2. Po tym czasie odcedźcie je z gotowego naparu.

Właściwości goździków

Nieocenione właściwości tych drobnych roślin wspomagają w wielu dolegliwościach:

  • obniżają poziom cukru we krwi i regulują przemianę materii,
  • sprawdzają się jako środek uśmierzający ból zęba i dziąseł,
  • doskonałe na ból głowy oraz napięciowe bóle mięśni,
  • polecane są w leczeniu grzybicy, kandydozy,
  • działają przeciwwirusowo oraz napotnie,
  • miejscowo stosowane są w stanach zapalnych,
  • olejek eteryczny działa wykrztuśnie i antybakteryjnie, rozrzedzając zalegającą wydzielinę.