Chcecie zdrowo i długo żyć? Zamiast wycieczki do apteki, powinniście zacząć od zerknięcia na zawartość swoich talerzy, bo to właśnie codzienna dieta jest jednym z najważniejszych czynników, wpływających na cały organizm. Dbanie o zdrowe odżywianie warto więc zacząć od wprowadzenia w życie zasady 1:2:3. To łatwa do stosowania, a przy tym bardzo smakowita reguła. Sprawdźcie, na czym polega.
Zasada 1:2:3 - z czym to się je?
Ta tajemniczo brzmiąca reguła określa ilość codziennych porcji warzyw i owoców, czyli 1 porcja do śniadania, 2 porcje do obiadu i 3 porcje jako przekąski lub do kolacji. Badacze określili, że właśnie taki rozkład dawek tych produktów jest najkorzystniejszy dla zdrowia. Warto przy tym zaznaczyć, że to warzywa powinny dominować w tym zestawieniu, ze względu na sporą dawkę cukru, która znajduje się w owocach. Najlepiej więc założyć, że na początek ze wszystkich 5 porcji zieleniny, 3 części będą stanowiły warzywa, a 2 owoce, a w dłuższej perspektywie postarać się o przerzucenie się na stosunek 4:1 na korzyść warzyw.
Ile to jest jedna porcja?
Wiadomo, że warzywa i owoce mają przeróżne gabaryty i ciężar, dlatego porcja porcji nierówna. Mówi się więc, że 1 porcja to około 80-100 g, jednak, aby ułatwić dawkowanie, bez konieczności ciągłego ważenia, przyjmuje się, że jedna porcja to:
- 1 szklanka surowych owoców lub warzyw
- 1/2 szklanki strączków
- 1 głęboki talerz zupy
- 3 szklanki liści i sałat
- 1/2 szklanki ugotowanych warzyw bądź owoców
- 1/2szklanki surówki
- 1 mała miseczka sałatki
Jak działają warzywa i owoce na organizm?
Dlaczego jedzenie warzyw i owoców jest tak ważne? Wszyscy wiemy, że są one bogactwem wielu witamin, cennych dla zdrowia i urody, ale to niejedyne ich supermoce. Mają one w sobie również dużą zawartość wody, dlatego pomagają nawadniać organizm. Kolejnym dobroczynnym działaniem produktów z warzywniaka jest regulowanie trawienia, przyspieszenie metabolizmu i dbanie o prawidłową pracę jelit, dzięki zawartemu w nich błonnikowi. Zielenina zawiera też przeciwutleniacze, które spowalniają starzenie się organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób.