Żurek samotny

0 (0 ocen)

Wersja żurku, gdzie ziemniaczki osobno omaszczane są z cebulką.

Składniki:

  • Wywar z wędzonki, boczku
    Zakwas żurku
    2-3 ząbki czosnku
    plaster boczku
    1 pętko kiełbasy np. podwawelska
    1 cebula
    przyprawy: sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek samotny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wywar 1. Wywar zagotuj, dodaj plasterek boczku, przypraw sola i pieprzem.
  • Kiełbaskę, cebulkę i boczek pokrój 2. Plaster boczku wyjmij z wywaru, pokrój go w drobniutką kosteczkę. Kiełbaskę pokrój (plaster na 4 części), cebulkę w drobniutka kosteczkę.
  • boczek, kiełbaskę i cebulkę przysmaż 3. Boczek wraz z kiełbaską i cebulką przysmaż na tłuszczu, pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • wlej zakwas żurku do wywaru 4. Zakwas żurku wlej do wywaru.
  • Dodaj przysmażoną kiełbaskę, cebulę i boczek 5. Dodaj przysmażoną cebulkę, boczek i kiełbaskę wraz z tłuszczem, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • 6. Ziemniaki ugotować. Po ugotowaniu ugniatamy je z przyrumienioną cebulką. Łyżką kładziemy kupeczki na talerzu i zalewamy żurkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

4.98 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Żurek grzybowy

To może cię zainteresować