Zupka rabarbarowa z lanymi kluseczkami

5 (151 ocen)

  • 25 min

Zupka jest bardzo szybka do zrobienia i robię ją zawsze w sezonie rabarbarowym. Jak dla mnie jest to smak z dzieciństwa.

  • 25 min

Składniki:

  • 3 litry wody
    5 średniej wielkości łodygi rabarbaru
    pół szklanki cukru

    lane kluseczki:
    2 jajka
    3 łyżki mąki pszennej

    dodatkowo:
    1-2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Desery

Zupka rabarbarowa z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałeczki, jak woda zakipi to wrzucamy go do wody, wsypujemy cukier i to ma kipieć około 15 minut.
  • 2. Robimy lane ciasto: jajka rozbijamy widelcem, dodajemy mąkę i razem mieszamy. Na kipiącą zupę wlewamy cieniutko łyżką ciasto, żeby robiły się małe kluseczki. Zdejmujemy zupę z ognia i zabielamy śmietaną według uznania. W razie potrzeby do zupy dodać cukru.

    Zupka najlepiej smakuje przestudzona.

Porady

Taka zimna zupka jest doskonała jako chłodnik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować