Barszcz czerwony z lanymi kluseczkami

4.49 (141 ocen)

  • 40 min

Lekka ale bardzo aromatyczna zupa z lanymi kluseczkami. Do tego wystarczy kleks ze śmietany lub jogurtu.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 średnie buraki
    2-3 duże marchewki
    2 korzenie pietruszki
    1 kawałek selera
    1/2 pora
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3-4 kulki ziela angielskiego
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    sól, pieprz, cukier
    1-2 łyżki octu lub sok z cytryny
    natka pietruszki
    liście selera (np. mrożone)

    Kluski lane:
    1 jajko
    50 g mąki orkiszowej półrazowej (typ 1050)
    lub zwykłej pszennej
    1-2 łyżki zimnej wody
    szczypta soli

    do podania kwaśna śmietana lub jogurt
Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Barszcz czerwony z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obierz. Do garnka wlej 2 l zimnej wody, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, zagotuj. Marchew i pietruszkę pokrój na mniejsze słupki. Buraki w grubsze plastry. Por w grubsze talarki. A seler na 2-3 części. Do wody wrzuć warzywa: marchew, seler, pietruszkę, por i buraki. Pogotuj z 20 minut na wolnym ogniu. Warzywa powinny zmiękknąć. Wrzuć też liście selera, suszony lubczyk i majeranek.
  • 2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w plastry. Na suchej patelni, najlepiej teflonowej upraż czosnek, króciótko by wydobyć aromat. Na tej samej patelni przypal plastry cebuli. Wrzuć do zupy. Jeśli warzywa są miękkie dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem.
  • Lane kluski 3. Kluski: do miski wbij jajko, rozbełtaj, dodaj mąkę i sól, wymieszaj widelcem, jeśli ciasto jest zbryłowane dodaj wody. Ciasto musi być lejące. Ciasto przełóż na deskę i szerokim nożem ścinaj malutkie kluseczki prosto do gotującej się zupy. Kluski wystarczy pogotować 2 minuty. Kluseczki należy robić jak najmniejsze bo jeszcze bardzo urosną.
  • Ugotowane kluseczki w barszczu 4. Na sam koniec dopraw barszcz octem lub sokiem z cytryny. Ewentualnie dosmacz jeszcze solą czy pieprzem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Buraki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować