Zupa z fasolki mung

0 (0 ocen)

Sycąca, gęsta zupa - podana z kromką świeżego chleba może stanowić pełny posiłek.

Składniki:

  • 3/4 szklanki zielonej fasolki mung
    6 szklanek wywaru z gotowania wędzonki lub wywaru mięsnego
    150 g mrożonej włoszczyzny (słupki lub paski)
    3 średnie ziemniaki (ok.300 g)
    300 g wędlin (szynka, kiełbasa) pokrojonych w kostkę
    1 liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 płaska łyżeczka majeranku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Zupa z fasolki mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę płuczemy, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 5-6 godzin. Namoczoną fasolkę odsączamy i wrzucamy do wrzącego wywaru, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na małym ogniu 10 minut.
  • 2. Do zupy wkładamy mrożoną włoszczyznę, kiedy ponownie zawrze, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków (10-15 minut).
  • 3. Dodajemy pokrojoną wędlinę, pieprz ziołowy i majeranek, chwilę gotujemy. Przyprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
  • 4. Odstawiamy zupę na 5-10 minut, aby smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować