Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki kroimy w kostkę wrzucamy do garna i zalewamy ok 5 litrów wody.Dodajemy marchew pokrojoną w plastry i Gotujemy. Obieramy kiełbaskę i kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Smażymy kiełbasę z cebulą. Kiedy cebula zmięknie dodajemy składniki z patelni do garnka z ziemniakami. Umyty szczaw kładziemy na patelnię i podsmażamy bez dodawania tłuszczu. Gdy ze szczawiu zrobi się papka dodajemy do garnka. Śmietanę mieszamy z odrobiną ciepłej wody i wlewamy do zupy ciągle mieszając. Bierzemy 2 jajka do miski , roztrzepujemy dodając 3 łyżki wody następnie stopniowo wlewamy do gotującej się zupy. Koper z lubczykiem siekamy i wrzucamy do garnka. Zupkę doprawiamy pieprzem i maggi. Smacznego :)
Komentarze