Zupa meksykańska z pulpecikami

4.45 (166 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo lubię kuchnię meksykańską stąd pomysł na pyszną zupkę.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego,
    2 cebule,
    kukurydza w puszce,
    fasola czerwona w puszce,
    3 ząbki czosnku,
    papryka kolorowa,
    kilka sztuk pieczarek,
    1 l bulion,
    majeranek,
    wegeta,
    pieprz cayenne,
    papryka słodka,
    papryka ostra,
    pieprz,
    Sól,
    koncentrat pomidorowy
Wystaw ocenę:

4.45 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa meksykańska z pulpecikami 1. Na masełku szklimy cebule pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Z mięsa mielonego robimy małe pulpeciki i smażymy z cebulą dodając wegety i koncentratu pomidorowego wg uznania. W między czasie przygotowujemy bulion.
  • Zupa meksykańska z pulpecikami 2. Po upieczeniu mięso przekładamy do bulionu. Paprykę kolorową (mały kawałek każdej z nich) kroimy w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i razem chwilkę smażymy na patelni. Dodajemy je do bulionu z mięsem. Całość gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie.
  • Zupa meksykańska z pulpecikami 3. Po tym czasie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę, doprawiamy do smaku przyprawami. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut.

Porady

Zupę można podawać z nachosami jak i świeżym pieczywem. Przed podaniem na talerzu zupkę można przyozdobić startym żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować