Zupa-krem ziemniaczano-porowa

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sycąca i łatwa w przygotowaniu zupa-krem. Można ją podać z grzankami lub też z podsmażanymi plasterkami kiełbasy.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
    2 szalotki
    1 por
    2 marchewki
    1/4 korzenia selera
    1,5 l wody
    Sól, pieprz
    1 lyzka suszonego lubczyku
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    2 łyżki masła
    2 łyżki oliwy

    Na grzanki
    3 pajdy chleba (może być już podeschniety)
    3 łyżki oliwy

    2 laski kiełbasy Śląskiej lub innej
    Śmietana
    Pietruszka lub inne świeże zioła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa-krem ziemniaczano-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, seler, ziemniaki obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Szalotki obierz i pokrój w kostkę, por oczyść i pokrój w talarki.
    2. W garnku rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć szalotki i por, podsmaż krótko. Dodaj resztę warzyw i razem wszystko podsmaż. Dolej wodę i dodaj zioła, gotuj aż warzywa zmiekkną. Zupę zblenduj, dopraw solą i pieprzem.
    3. Przygotuj grzanki: chleb pokrój w nieduża kostkę, na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć grzanki i podsmażaj aż się zrumienią. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na suchej patelni.
    4. Zupę podawaj ze śmietanką, grzankami, kiełbasą i świeżymi ziołami np. pietruszką.

Porady

Zupę można podawać solo bez śmietany, grzanek i kiełbasy, wtedy jest mało kaloryczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować