Zupa-krem ziemniaczano-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, seler, ziemniaki obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Szalotki obierz i pokrój w kostkę, por oczyść i pokrój w talarki.
2. W garnku rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć szalotki i por, podsmaż krótko. Dodaj resztę warzyw i razem wszystko podsmaż. Dolej wodę i dodaj zioła, gotuj aż warzywa zmiekkną. Zupę zblenduj, dopraw solą i pieprzem.
3. Przygotuj grzanki: chleb pokrój w nieduża kostkę, na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć grzanki i podsmażaj aż się zrumienią. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na suchej patelni.
4. Zupę podawaj ze śmietanką, grzankami, kiełbasą i świeżymi ziołami np. pietruszką.
Porady
Zupę można podawać solo bez śmietany, grzanek i kiełbasy, wtedy jest mało kaloryczna.
Komentarze