Zupa krem z pora

0 (0 ocen)

Delikatna puszysta i wyrazista w smaku zupa krem

Składniki:

  • 3 łyżki masła
    1 litr bulionu drobiowego
    3 duże pory
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    mały seler
    2 duże ziemniaki
    sól i pieprz do smaku
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypiorek zielony
    grzanki
    4 łyżki śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory oczyścić, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, pokroić na plasterki. Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Włoszczyznę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  • 2. W dużym garnku roztopić masło, dodać wszystkie warzywa i podgrzewać na średnim ogniu przez około 5-10 minut, aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać, w zrazie potrzeby podlać odrobina wody.
  • 3. Następnie wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 20 minut.
  • 4. Gdy warzywa, są już miękkie należy je zmiksować na gładki puszysty krem, zupę przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu wlewamy śmietanę i podgrzewamy. Podajemy z grzankami posypaną zielonym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować