Zupa-krem z pasternaku i pora

4.48 (194 ocen)

  • 30 min

Przepyszny i lekki krem z pasternaku i pora. Korzeń pasternaka wygląda prawie identycznie jak pietruszki, ale w smaku jest bardziej delikatny i słodkawy, nie jest tak dominujący jak pietruszki. Krem robi się bardzo szybko, wystarczy 30 minut, by zjeść ciepły i smaczny posiłek.

  • 30 min

Składniki:

  • Zupa:
    0,5 kg pasternaku
    1 por (tylko biała część)
    3-4 ziemniaki
    1,5 l wody lub bulionu
    olej do smażenia
    ew. 1-2 łyżeczki domowej wegety
    sól

    Grzanki:
    2-3 bułki
    ser żółty

    3-4 plasterki surowego boczku
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem Grzanki

Zupa-krem z pasternaku i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pasternak obierz i pokrój na kawałki, por oczyść i też pokrój w talarki. Do garnka wlej 1-2 łyżki oleju, rozgrzej, wrzuć por i smaż na wolnym ogniu, aż się zeszkli, dodaj korzeń pasternaka, smaż chwilę. Do warzyw wlej wodę lub bulion. Gotuj, aż warzywa zmiękkną. Jeśli używasz wody, zupę dopraw 1-2 łyżeczkami domowej wegety. Zupę przestudź trochę i zblenduj na krem, dopraw solą.
  • 2. Bułki pokrój w poprzek na małe pajdki, na każdą nałóż żółty ser, zapiekaj w 180 st. C, aż ser stopi się (ok. 5-8 minut). Plasterki boczku ułóż na papierze i podpiecz w tym samym czasie co bułki.
  • 3. Szczypior posiekaj. Zupę podawaj z plastrem boczku, szczypiorkiem i grzankami.

Porady

Boczek i grzanki można pominąć i zjeść zupę bez dodatków - wówczas jest niskokaloryczna. Albo zamiast boczku można podać ją z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Pasternak Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować