Krem szczawiowo - szparagowy z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

W maju króluje szczaw i szparagi warto więc połączyć te dwa smakołyki aby przygotować pożywną zupę.

  • 60 min

Składniki:

  • porcja dla 3 osób:
    Rosół:
    duży pęczek szczawiu
    3 kawałki mięsa z kurczaka
    2 marchewki
    3 szparagi
    3 mniejsze ziemniaki
    gałązka lubczyku (niekoniecznie jeśli ktoś nie ma )
    sól, pieprz,
    liśc laurowy
    2 łyżki masła 82%

    dodatki:
    sok z cytryny do smaku lub ocet
    6 jajek ugotowanych na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Krem

Krem szczawiowo - szparagowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szczaw i szparagi 1. Szczaw i szparagi dokładnie umyj.
  • rosół 2. Do garnka włóż mięso, obraną marchew i pokrojone ziemniaki na mniejsze części. Zalej około 2 litrami wody. Dodaj przyprawy i gotuj 30 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj 1 dużą część szczawiu
  • szparagi i szczaw 3. Drugą część szczawiu (pozostaw kilka liści do posiekania na wierzch zupy) razem z pokrojonymi w plasterki szparagami podsmaż na maśle około 2-3 minut.
  • zupa 4. Po podsmażeniu dodaj je do rosołu i gotuj 10 minut.
    Dopraw do smaku sokiem z cytryny lub octem,aby uzyskać wyraźniejszego smaku.
  • blender 5. Wyjmujemy mięso z zupy. (jeśli chcesz możesz je obrać i wrzucić do blendera z zupą). Tak przygotowaną zupę przelej do blendera i zmiksuj lub jeśli nie posiadasz blendera przetrzyj przez sitko ale bez mięsa. Można również podać w wersji bez blend-owania.
  • ZUPA 6. Zupę przelej na talerz , połóż ugotowane i pokrojone jajko, posyp szczawiem, a jeśli lubisz dodaj duży kleks gęstej śmietany.

Porady

Im więcej szczawiu tym zupa ma wyrazisty smak i nie trzeba doprawiać sokiem ani octem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować