Krem szczawiowo - szparagowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szczaw i szparagi dokładnie umyj.
2.Do garnka włóż mięso, obraną marchew i pokrojone ziemniaki na mniejsze części. Zalej około 2 litrami wody. Dodaj przyprawy i gotuj 30 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj 1 dużą część szczawiu
3.Drugą część szczawiu (pozostaw kilka liści do posiekania na wierzch zupy) razem z pokrojonymi w plasterki szparagami podsmaż na maśle około 2-3 minut.
4.Po podsmażeniu dodaj je do rosołu i gotuj 10 minut.
Dopraw do smaku sokiem z cytryny lub octem,aby uzyskać wyraźniejszego smaku.
5.Wyjmujemy mięso z zupy. (jeśli chcesz możesz je obrać i wrzucić do blendera z zupą). Tak przygotowaną zupę przelej do blendera i zmiksuj lub jeśli nie posiadasz blendera przetrzyj przez sitko ale bez mięsa. Można również podać w wersji bez blend-owania.
6.Zupę przelej na talerz , połóż ugotowane i pokrojone jajko, posyp szczawiem, a jeśli lubisz dodaj duży kleks gęstej śmietany.
Porady
Im więcej szczawiu tym zupa ma wyrazisty smak i nie trzeba doprawiać sokiem ani octem.
Komentarze