Zupa gulaszowa z dynią i ogórkiem kiszonym

5 (1 ocen)

Gęsta, pyszna i pożywna zupa pełna witamin. Idealna na chłodne dni, ale nie tylko

Składniki:

  • -Ok. 500g mięsa (karkówki, łopatki lub szynki pokrojone w kostkę),
    -ok. 500g dyni (pokrojona w kostkę) ,
    -1 cebula (pokrojona w kostkę),
    -1 ząbek czosnku ( drobno posiekana),
    -2-3 plasterki korzenia pietruszki (pokrojona w drobną kostkę lub starta na tarce o grubych oczkach)
    -3-4 ziemniaki (pokrojone w kostkę),
    -1-2 ogórek kiszony (pokrojony w kostkę),
    -Ok. 1- 1,5 litra bulionu (lub wody),
    -1 płaska łyżeczka kurkumy, curry,
    -1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich,
    -1 płaska łyżeczka lubczyku,
    -1-2 łyżki śmietany,
    -1 łyżka mleka
    -1 łyżka mąki,
    -Sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
    -Oliwa z oliwek,

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Zupa gulaszowa z dynią i ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie podsmażamy cebulę i marchewkę, dodajemy pokrojone mięso, podsmażamy. Zalewamy bulionem tak aby całkowicie zakryć mięso. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, kurkumę, zioła prowansalskie, pieprz i paprykę według uznania ( w zależności czy lubimy bardziej czy mniej pikantne). Gotujemy około 1 godziny aż mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy dynie i ziemniaki, gotujemy jeszcze 15-20 min. Pod koniec dodajemy ogórka kiszonego. W miseczce dokładnie mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobinę zupy, aby uniknąć grudek, wlewamy do zupy. Na sam koniec dodajemy startego parmezanu. Jeszcze tylko zagotowujemy wszystko i gotowe :) Możemy posypać natką pietruszki.
    Smacznego!

Porady

Rady: w zależności jak gęstą chcemy uzyskać zupę dajemy mniej lub więcej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować