600 g łopatki lub szynki
20 dag pieczarek
1 duża papryka
1 duża cebula
2- 3 duże ziemniaki
Przyprawy ( sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, magi, kminek, papryka słodka, papryka chili )
Koncentrat pomidorowy
Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć pokroić w mniejszą kostkę i podsmażyć , zalać wodą, dodać sól, listek i ziele angielskie dusić na wolnym ogniu. Pieczarki umyć pokroić w plasterki, podsmażyć i dodać do gotującego się mięsa. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, paprykę w kostkę lub paski, podsmażyć i dodać gdy mięso będzie prawie miękkie. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować wszystko razem aż do miękkości ziemniaka. Na koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, paprykę chili , magi, pieprz, i kminek i słodką paprykę. Zupę można lekko zaciągnąć zawiesiną.
Komentarze