Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę natrzeć mięso, oprószyć mięso papryką w proszku i pieprzem. Obsmażyc na tłuszczu. Przełożyć do garnka podlać woda i dusić na wolnym pgniu,dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i ziarenka pieprzu.
2.Cebulę obrać pokroić na drobno zeszklić na tłuszczu, dodać obrane i pokrojone w talarki pieczarki, razem poddusić, dodać do zupy.
3.Marchew, pietruszkę i selera obrać i pokroić na mniejsze części dodać do zupy.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w słupki, dodać do zupy.
4.Pod koniec gotowania dodac zimniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz pomidory pokrojone, sos z pomidorów i koncentrat pomidorowy.
5.Z mąki i masła zrobić zasmażkę, dodać do zupy.
6.Przyprawić do smaku solą, pieprzem i paryką w proszku.Podawać z pieczywem.Smacznego
Porady
Możemy również użyć świerzych pomidorów, należy jednak przed dodaniem do zupy pomidory sparzyc i obrać skórkę.
Komentarze